luni, mai 29, 2006

Mari Romani

TVR-ul pune la cale zilele astea un proiect dragut. Fiecare dintre noi are sansa sa decida care este cel mai mare roman din istorie votand aici. Eu am votat. Daca intereseaza pe cineva, l-am propus pe regele Ferdinand. Nu fac apologia Majestatii Sale aici, altceva voiam sa spun.

Azi pe TVR s-a dat un reportaj scurt filmat intr-o fabrica de *insert product here* din Cluj. Toate bune si frumoase. primul intervievat a optat pentru Nicolae Iorga. Al doilea pentru Carol I, al treilea pentru Basescu, in fine, alegeri mai mult sau mai putin firesti. Umane. Scolaresti, dar de bun-simt. De la al patrulea barbat incolo a inceput partea sinistra, care m-a facut sa vars cafeaua de mine. In ordine au fost propusi Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu (2 voturi!), Gigi Becali si Gica Hagi.

Punctual vorbind, am de obiectat doar atat. Hagi e un mare roman doar pentru ca a promovat imaginea tarii. A devenit un simbol, ca si Dracula. Nu a facut nimic altceva, nimic concret, nimeni nu traieste mai bine de pe urma lui iar progresele sociale, economice sau politice declansate de reusitele fotbalistice ale lui sunt nule. Prezenta primilor doi in lista fatidica m-a socat cel mai tare. Cum e posibil ca lumea inca sa vada in cei care au distrus tara asta mari romani doar pentru ca au construit blocuri, si alea gri si urate?! Adica, nu e de-ajuns ca romanul de rand a suferit o depersonalizare sinistra, nu e de-ajuns ca au fost ani de foamete in tara, ani de teroare cand oamenii se turnau intre ei la Securitate si traiau cu teama ca vor fi ridicati din case din fata copiilor pentru ca au spus bancuri politice, ani cand nu exista acces la informatie, cand oamenii de cultura erau inchisi, cand nu exista nici un contact cu exteriorul decat noaptea sub plapuma? Nu le-au fost de-ajuns 50 de ani de "lumina" cu toate astea? Mai vor? de Gigi Becali, nici nu mai zic. Portretul aproape grotesc al politicianului populist care zideste case pentru saraci cu o mana si poarta o cruce pentru eliberarea tarii de lichele prin mila Domnului deja imi induce stari de voma. Insa lumea pune botul, ca sa zic asa.

Carente educationale? Culturale? Lipsa de bun-simt? Lipsa de constiinta a propriei identitati si istorii? Nu stiu ce sau cine e de vina, dar daca omul de rand are astfel de opinii, ceva e putred in Romania...

luni, mai 22, 2006

Pe partea economica...

Gigi becali castiga capital electoral. Hotul striga hotii in timp ce zideste manastiri. Ctitor. Romanii merg la vot in fiecare zi. Igu ma anunta ca e cantare Alien Pimp in Expirat pe 24. A doua zi am un colocviu. Doctrine Juridice. Nu merg. La Alien. The Economist zice ca in Romania se traieste bine. Mai bine ca in mai 2005 si mai prost ca in mai 2007. Camatarii la OTV. Mutu si procurorii in ziare. Imi vine sa vomit cand vad la ce se uita si ce citeste romanul. Candva eram un optimist incurabil. Acum m-as amuza copios sa vad totul sarind in aer. Mi-am luat iPod in cele din urma. N-am mai rezistat tentatiei, desi imi facusem un fel de titlu de glorie din a nu avea asa ceva. Imi iau si telefon zilele astea. Vorba aia, dau anunt la matrimoniale. Sunt sexy si am bani. nu caut pe nimeni. Doar ma laud. Am citit Neuromancer al lui Gibson. Modest. Cred ca am depasit varsta sci-fi/cybercrap. Sunt rece si distant cu toata lumea, amicii incep sa se rareasca. La facultate nu prea mai merg ca mi-e lene si sila sa ma urc in troleibuz si sa adulmec subsuorile concetatenilor mei. Cam asta e cuvantul care ma defineste zilele astea - sila. Mi-e sila de tot si toate, mai putin de mine si de inca vreo 2-3 persoane. Eu cu mine inca mai facem casa buna, contrar asteptarilor si prognozelor pentru aceasta perioada a anului. Dar tot mi-e sila. Si n-am nici un chef...

marți, mai 09, 2006

Absente

Doamne, cat am lipsit de-aici. Aproape ca nu-mi vine sa cred ca s-au dus, cat? 6 luni? si s-au intamplat o groaza...

Am trecut printr-o prima sesiune la facultate. Da, sunt integralist. Unii ar specula ca am tocit. noroc ca n-am luat bursa, ca altfel poate le dadeam dreptate. Dar am invatat de mi-au iesit ochii, asta e cert. Am mai fost la niste show-uri, am fost la Stimultan (daca mai tineti minte), am tras un revelion de pomina, am primit vax de Craciun, m-am dat pe net de nebun, fara nici un folos in afara de a-mi consuma excesul de timp liber. Si am mai facut o gramada de alte chestii. Evident, ordinea in care le-am enumerat e pur aleatoare.

Continuu sa ma mir ca, deh, daca nici sa ma mir n-as mai putea, cred ca m-as sinucide.

Nu, nu-mi pare rau de esecul Stelei in UEFA. Nu, nu ma intereseaza ce au de spus Radoi, Meme Stoica si Gigi Fecali. Asemenea personaje banale n-am mai vazut de mult si inca ma uluieste atentia care li se da...uneori ma intreb cat ii costa :)

Nu vreau sa detaliez prea multe chestii acum, sa zicem ca asta e "the comeback entry". O sa incep sa mai lucrez la blog-ul asta pentru ca incep sesiunea in fix 7 zile si ma gandesc ca or fi potentiali studenti la drept somewhere out there care ar fi curiosi sa vada despre ce e vorba. Sau potentiali voyeuristi pe care ii freaca grija ce mai fac. Sau amici frustrati ca nu mai stiu nimic de mine :) Stati sa mai ies din casa vreo 2-3 zile, i'll be telling you stories ;)