joi, februarie 01, 2007

Bill Gates

Bill Gates a venit in Romania, toata lumea stie asta deja. Probabil ca toata lumea stie si de ce. Eu nu. Am auzit ca inaugureaza un nu-stiu-ce, dar, sincer, nu asta ma intereseaza. Ceea ce ma intereseaza e socul pe care l-am avut aseara privind stirile. Am fost uluit de faptul ca "bomba" jurnalistica prezentata de stiristii nostri a fost aceea ca "Bill Gates a plecat de la aeroport cu o masina si a oprit pe drum la toate semafoarele!!!". Este socant sa constat ca nesimtirea si tupeul au devenit o obisnuinta pentru romani astfel ca orice comportament care contrazice regulile obrazniciei este, automat, subiect de senzational. Oare comportamentul sfidator al "miliardarilor de carton" din Romania s-a insinuat atat de profund in mentalul colectiv al romanilor incat a devenit normalitate? Oare tupeul celor cu bani, care ii umilesc constant pe cei fara bani, a devenit o stare nu doar de fapt, ci si de drept la noi? E oare normal sa fim uimiti de faptul ca un businessman, indiferent de cati bani ar avea, nu cauta sa adapteze regulile din jur, reguli instituite in folosul celor multi, potrivit propriilor lui interese, ambitii sau orgolii?

Vreau sa intreb, adica, de ce NU ar fi oprit Bill Gates la semafor? E un om ca toti oamenii, ce se deosebeste de noi, ceilalti, doar prin banii pe care ii are. Nu reprezinta niciun stat, nu este purtatorul niciunei autoritati guvernamentale, nu are dreptul si nici nu solicita primiri pompoase sau oficiale in tarile unde se duce. De ce ar beneficia de un tratament special, de ce s-ar institui ad-hoc privilegii pentru el? Pentru ca vine sa ne dea pomana? Nu asta face. Vine sa faca un business, vine sa construiasca, vine sa investeasca si sa creeze locuri de munca pentru care va plati salarii. Nimic din asta nu e pomana pentru ca nimeni nu va primi nimic de la el fara sa munceasca in contrapartida. Dintre toti oamenii din lume, Bill Gates probabil ca este exponentul cel mai vizibil al principiilor capitaliste. Mai mult ca oricare alt om de afaceri, Bill Gates NU va da pomana in sensul asteptat de romani. Pentru ca una e sa ajuti copii orfani sau bolnavi de SIDA din tari subdezvoltate si alta e sa vii sa arunci cu bani de pe Maybach cum face Gigi Becali. Pomana becaliana a devenit arhetipul "caritatii" la romani, or nimeni in lume, oricati bani ar avea, nu va face niciodata asa ceva. Pentru ca e imoral si contraproductiv, pentru ca e sfidator si umilitor pentru cei care primesc pomana. Bill Gates nu a venit sa umileasca, asa cum s-au obisnuit romanii ca fac toti oamenii cu averi fabuloase.

Romanul s-a desensibilizat si a pierdut orice simt al moralei sau al demnitatii. Romanul nu se mai mira cand e scuipat sau umilit de un om bogat ci zice boda-proste daca acel bogatan isi insoteste flegma sau sfidarea cu un cadou, cu un ban, cu o "pomana". Atitudinea asta e inspaimantatoare in sine, dar ceea ce o face si mai terifianta este atitudinea mass-media de a o incuraja, de a o promova si, mai grav, de a se arata socata si aproape ultragiata de incalcarea regulilor nescrise ale nesimtirii miliardarilor mioritici.

4 Comments:

Blogger vonwombat said...

Ignoranta, sentimentul ca anumite privilegii te situeaza deasupra legii, si in general viziunea romanului de rand asupra banului ca putere suprema in societate au devenit deja o caracteristica a peisajului romanesc contemporan.Nu stiu daca se va reusi prea curand eradicarea unei mentalitati ale carei radacini se gasesc si in cei 45 de ani de comunism care si-au lasat amprenta asupra fiecariui domeniu.Degeaba vor disparea promotorii ideilor vechi si de rahat, precum cele de care vorbesti, daca in locul lor or sa rasara altii educati in conditii diferite dar in acelasi spirit.

8:57 p.m.  
Blogger monsoux said...

Corect ceea ce spui. Iar chestia asta inspaimantatoare merge mana in mana cu umorul involuntar. Tot la stiri, Becali la vernisaj, cu gestul arhicunoscut scoate teancul, ii plateste artistului si apoi dezlipeste doua felii de paine de pe tablou. Iar asta spune "Asa trebuia sa se intample!". Pliiz, ti-ai uitat coloana vertebrala acasa!

12:46 a.m.  
Blogger andr33a said...

total de acord cu ceea ce spui si spiritul de "bodaproste" la romani. dar sa stii k nu suntem chiar singurii care fac asta.dak ai vreodata ocazia sa vezi vreo stire sau un documentar despre vizitele lui hugo chavez prin tara vei vedea cat e becalli-like este si cum se comporta venezuelenii ( gen ii trimit scrisorica cum ca ar avea nev de 2 saci de ciment k sa isi termine de construit casa :|). la noi aceasta atitudine se datoreaza f mult trecutlui comunist, in care oamenii erau invatati k tre' sa primeasca totul de la stat. de aceea akum la noi ideea de competitie e destul de alien ( "stai, maik, in bank ta//")..

3:22 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Romania este de mult timp in gaura neagra a nesimtirii, a hotiei, a lenei, a prostului gust. Nimic, dar absolut nimic nu o mai poate scoate din ea.

1:37 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home