miercuri, august 29, 2007

Fotbal

De obicei nu prea scriu despre asa ceva pentru ca nu ma pasioneaza suficient de tare, dar aseara a fost altceva. M-am uitat la meciul lui Dinamo cu Lazio si chiar am tinut cu ai nostri, am sperat sa castige. La pauza chiar speram. Dupa pauza, insa, s-a vazut ca sunt romani. S-a vazut atitudinea de cacat, mentalitatea de pierzator, lasitatea, lipsa acuta de coaie si spaima ca, o data in viata, chiar ar putea face performanta.

Parca vad titlurile, "Dinamo a vrut, dar nu a putut" sau "Aseara, Lazio si-a dorit mai mult victoria". Aceleasi clisee jurnalistice obosite inventate sa scuze impotenta a 11 barbati care, de altfel, apar prin toate ziarele si revistele drept mari oameni, mari caractere, plini de bani, de masini si de femei, barbati adevarati, cu tupeu, cu curaj, poate nu inzestrati cu cine stie ce talent fotbalistic, dar cu bunavointa si cu pofta de a-si face un nume acolo unde chiar conteaza. Nicidecum. Atitudinea e tipic romaneasca, ne facem un mic avantaj si apoi ne dam cu stangul in dreptul fiind prea ocupati sa ne rugam la bunul Dumnezeu sa nu ne-o ia aia inainte decat sa muncim in continuare ca sa pastram si, eventual, sa imbunatatim ce am realizat. E un comportament tampit care tradeaza o natie de oameni frustrati si complexati, un popor impotent, incapabil de profesionalism, de intransigenta, de ambitie sau orgoliu.

Suntem un popor care nu are fibra necesara pentru performanta, un popor nascut si crescut intr-un miros ranced de compromis, de autosuficienta, de mediocritate. Suntem o natie de oameni care nu au pretentii de la ei insisi, care nu au nici cea mai vaga urma de disciplina interioara si care nu au dispozitia psihica sa munceasca, dar sa munceasca in adevaratul sens al cuvantului, sa moara cu ele de gat, pentru nimic in lume.

Partea proasta e ca atitudinea asta este la fel de vizibila si in afara terenului de fotbal. Doar ca, in viata de zi cu zi, nu suscita la fel de mult interes ori emotie.

19 Comments:

Anonymous Anonim said...

Din greseala am dat peste blog-ul tau legat de meciul dintre Dinamo si Lazio si trebuie sa marturisesc ca studiile tale(rudimentare)in domeniul psihologiei incep sa dea roade.Cliseele jurnalistice, crede-ma, nu sunt intrecute de cele ale "blogger-ilor" ca tine pentru care este mult mai usor sa echivaleze munca unei echipe(pe parcursul unui an) cu lasitatea.Ma bucur, totusi, ca te-ai inclus in randul oamenilor care sunt"frustrati si complexati, incapabili de profesionalism, de intransigenta, de ambitie sau orgoliu".Asta spala(intrun fel)din pacate.

5:45 p.m.  
Blogger Woland said...

poate ai si vreun argument la ceea ce sustii...

10:49 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Scuze ca incep "argumentarea" printr-o intrebare: ai mai vazut vreun meci al lui Dinamo? (like...ever?!).Cum ai tot generalizat tot post-ul ala, permite-mi sa fac la fel:performantele unor jucatori(sau a unei echipe)nu sunt reflectate de un singur meci.Asta este, exclusiv, atitudinea unor oameni care vor rezultate rapide, efecte spectaculoase(for that I suggest the low budget movies with jackie Chan).Ah, o ultima intrebare: cum se numeste atitudinea unui om care undeva vb despre ura lui catre judgmental people si in alta parte he's the one bein'...judgemental? (eu o stiam sub numele de ipocrizie).

12:12 p.m.  
Blogger Woland said...

pentru cultura ta generala, am vazut toate meciurile lui Dinamo din ultimele 3 sezoane. si cele din campionat, si cele din europa. nu e vorba de meci, in ultima instanta, e vorba de atitudine. n-are importanta rezultatul, puteau sa aiba noroc si sa castige, puteau sa piarda cu 8-1, importanta e slabiciunea lor psihica care, de fapt, nu e numai a lor, ci a tuturor fotbalistilor romani.

adu-ti aminte cum a clacat steaua in semifinalele uefa. adu-ti aminte cum a clacat nationala de atatea ori. mereu pe final de meci, mereu fiind prea ocupati sa stea cu curul in poarta si sa apere un avantaj minim, in loc sa preseze, sa munceasca, sa faca mai mult si mai bine.

dar, in fond, problema depaseste chiar si domeniul fotbalistic. e o problema a oamenilor, a romanilor in general. adu-ti aminte cand erai in liceu, luai o nota mai buna si nu mai invatai pentru ca ziceai ca oricum "iese media". gandeste-te la oamenii care muncesc la stat, cati dintre ei au muncit vreodata o ora suplimentara ca sa ia un ban in plus si cati dintre ei darama usa la ora 5 cand se termina programul. mentalitatea se regaseste la toate paliere societatii si este una profund defectuoasa.

judgmental as fi daca as refuza sa stau de vorba cu oamenii care gandesc asa, daca i-as impusca sau daca i-as expulza. nu e cazul. m-am impacat de mult cu ideea, dar nu pot sa nu ma oftic, din cand in cand, ca oamenii din jurul meu au uitat ce inseamna sa vrei sa fii in fiecare zi un pic mai bun decat ai fost in ziua dinainte.

11:07 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Daca ai fi vizionat macar un sfert din meciurile lui Dinamo din sezonul trecut, ti-ai fi dat seama ca au existat momente cand au vrut sa fie mai buni si, surpriza-surpriza, au fost.De fapt, atitudinea aceea le-a si adus posibilitatea de a juca in preliminarii.In ceea ce priveste a doua chestiune...cred ca rolul lui AttitudeMan nu s-a dat inca.Astfel ca, in telenovela denumita Romanie poti deveni protagonist.Cu pelerina ta verde, le poti impartasi oamenilor sfaturi pentru a-si schimba atitudinea.Vad parca si motto-ul:"A change of attitude day by day, keeps the doctor away"(cred ca ala psihiatru').Totusi...cred ca singura atitudine a romanilor este aceea de a se plange de atitudinea romanilor, cik " e la moda", bleah.

11:35 a.m.  
Blogger Woland said...

daca tu vrei sa te complaci in situatia asta, e treaba ta. la fel cum, daca esti vreunul din fanaticii care se bate pe stadioane "pentru echipa preferata", iti doresc succese in continuare si cat mai putine nopti la circa de politie.

in fond si la urma urmei, noi sa fim sanatosi, fiecare face ce stie si ce poate, ca oricum mai mult nu poate, zic, adica, e degeaba.

4:33 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Tot ce imi mai trebuie pentru a fi unul din fanaticii despre care vorbesti este...a penis.Atitudinea ta seamana foarte mult cu durerea mea de masea de acum, cu o singura exceptie: durerea mea de masea va trece pana maine.Ah...vezi ca nu cred ca poti da in fiecare zi cel mai mult din tine daca "fiecare face ce stie si ce poate, ca oricum mai mult nu poate".Filosofie rudimentara facem cu totii...

9:23 p.m.  
Blogger Woland said...

dar nu ne-am pastrat cu totii simtul umorului, din pacate.

9:33 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Stii ceva? Cred ca ne poti vedea ca pe niste "disperati", after all "humor is despair refusing to take itself seriously" :).Si nu mi-ai zis...did U get the part? (in the AttitudeMan series)

10:45 a.m.  
Blogger Woland said...

neah, l-am prins doar p-ala in "the man who knew too little" ;)

12:47 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Pff...ma mir ca ai prins un rol in "The man who knew too little", am auzit ca intreaga Romanie ar fi fost la casting acolo :).

2:04 p.m.  
Blogger Woland said...

mda, vezi, e o diferenta intre un zambet si hahaitul macabru al lui Basescu ;)

7:54 p.m.  
Anonymous Anonim said...

:).De la fotbal, vad ca am ajuns la politica, which is...good(I think).Lipsa neuronilor o intalnim si acolo si acolo, so...Still I'll have to go with football, a lil' more honesty there :)).

9:26 p.m.  
Blogger Woland said...

n-ai inteles, diferenta era intre umorul elegant si umorul grobian.

11:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Sa zicem ca in Romania, in ultima vreme, persista ala grobian, oare nu au ambele(si cel grobian si cel "elegant") aceeasi functie?!(aka...to make people laugh).

10:27 a.m.  
Blogger Woland said...

e ca si cum ai spune ca si Bach, si Guta, fac acelasi lucru, compun muzica.

11:13 p.m.  
Anonymous Anonim said...

You really have to stop treatin' the virtual me like a 7-year old! :)).Seriosuly.
1.Bach si Guta chiar fac acelasi lucru(in secole diferite doar) si rezultatul creatiei lor e altul...din punct de vedere calitativ.
2.Dupa parerea mea(umila) ne refeream la umor, STRICT la umor.

10:13 a.m.  
Blogger Woland said...

1. Guta face entertainment, e haios, face atmosfera, e dansant si amuzant (pentru cine nu e ridicol de snob). Bach face arta, te atinge acolo jos undeva, ridica fire de par in cap sau pe spinare. E altceva. Doar ca produsul muncii lor e perceput, in ambele cazuri, cu urechile. In rest, nimic comun.

2. Faptul ca ne refeream strict la umor, nu inseamna ca excludem din start orice analogie sau comparatie. Altfel, suntem degeaba.

3. I'm not treating you like a 7 year-old, sunt doar foarte curios cat o sa mai dureze pana o sa imi dai add pe mess =))

10:50 a.m.  
Anonymous Anonim said...

La 1 you've basically said what I said,but with different words.Sunt de acord,totusi, cu faza legata de snobism."Suntem degeaba" mi se pare cea mai neinspirata propozitie a secolului, material insa bun pentru manelisti(no offense).
Adaugarea ta in lista mea de mess poate reprezenta o "prioritate"...just not today :).

1:23 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home