luni, mai 29, 2006

Mari Romani

TVR-ul pune la cale zilele astea un proiect dragut. Fiecare dintre noi are sansa sa decida care este cel mai mare roman din istorie votand aici. Eu am votat. Daca intereseaza pe cineva, l-am propus pe regele Ferdinand. Nu fac apologia Majestatii Sale aici, altceva voiam sa spun.

Azi pe TVR s-a dat un reportaj scurt filmat intr-o fabrica de *insert product here* din Cluj. Toate bune si frumoase. primul intervievat a optat pentru Nicolae Iorga. Al doilea pentru Carol I, al treilea pentru Basescu, in fine, alegeri mai mult sau mai putin firesti. Umane. Scolaresti, dar de bun-simt. De la al patrulea barbat incolo a inceput partea sinistra, care m-a facut sa vars cafeaua de mine. In ordine au fost propusi Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu (2 voturi!), Gigi Becali si Gica Hagi.

Punctual vorbind, am de obiectat doar atat. Hagi e un mare roman doar pentru ca a promovat imaginea tarii. A devenit un simbol, ca si Dracula. Nu a facut nimic altceva, nimic concret, nimeni nu traieste mai bine de pe urma lui iar progresele sociale, economice sau politice declansate de reusitele fotbalistice ale lui sunt nule. Prezenta primilor doi in lista fatidica m-a socat cel mai tare. Cum e posibil ca lumea inca sa vada in cei care au distrus tara asta mari romani doar pentru ca au construit blocuri, si alea gri si urate?! Adica, nu e de-ajuns ca romanul de rand a suferit o depersonalizare sinistra, nu e de-ajuns ca au fost ani de foamete in tara, ani de teroare cand oamenii se turnau intre ei la Securitate si traiau cu teama ca vor fi ridicati din case din fata copiilor pentru ca au spus bancuri politice, ani cand nu exista acces la informatie, cand oamenii de cultura erau inchisi, cand nu exista nici un contact cu exteriorul decat noaptea sub plapuma? Nu le-au fost de-ajuns 50 de ani de "lumina" cu toate astea? Mai vor? de Gigi Becali, nici nu mai zic. Portretul aproape grotesc al politicianului populist care zideste case pentru saraci cu o mana si poarta o cruce pentru eliberarea tarii de lichele prin mila Domnului deja imi induce stari de voma. Insa lumea pune botul, ca sa zic asa.

Carente educationale? Culturale? Lipsa de bun-simt? Lipsa de constiinta a propriei identitati si istorii? Nu stiu ce sau cine e de vina, dar daca omul de rand are astfel de opinii, ceva e putred in Romania...

4 Comments:

Anonymous Anonim said...

Eh, se pare ca propaganda a avut rezultate cu mult peste asteptari :) sa se creeze acum o campanie pentru un produs care iti provoaca intoxicatie/moarte, sa se dovedeasca ca produsul are pe jumatate otrava de sobolani, iar la peste 10 ani dupa incetare, sa mai fie cerere pe piata. i'll bow to those people.

Cat despre publicul ilustrilor nominalizati (vezi gigi becali)... Romania a avut intotdeauna o "aroma" aparte :)

9:56 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Woland, cred ca tu confunzi un lucru. Unii oameni au votat sportivi pentru ca pur si simplu au fost momente in care acestia i`au facut sa se simta mandri. De exemplu, Hagi. Daca e sa judecam acest mic "studiu" al TVR`ului el se adreseaza maselor, celor multi. Acestora nu le pasa ce a scris Iorga sau ce a teoretizat Blaga. Intelectualii vin si trec, unele momente (fie ele si simple bucurii) raman in memoria unora. Ei savureaza si pretuiesc momentele. Oricine le`ar produce bucuria, ramane in memorie. E firesc ...
Ma uimeste consternarea ta in privinta acestor lucruri.
Nu inteleg ce astepti. Sa voteze toti pt Al.I.Cuza?
Sincer, nu`ti inteleg of`ul.

8:51 p.m.  
Blogger Woland said...

sunt siderat nu atat de prezenta lui Hagi in acest clasament, care, dupa cum am si spus, nu ma mira chiar daca nu exista o dimensiune concreta a realizarilor lui. emotional vorbind, a facut ceva. in schimb am ramas perplex cand am citit numele lui Gheorghiu-Dej si al lui Ceausescu. daca tie ti se pare normal ca aceste 2 nume sa figureze in lista respectiva, mi-as dori sa nu semnezi anonim ;)

9:45 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Excellent, love it! Humidifier media pad yasmin birth control pill Aston martin 9-dc

11:57 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home