miercuri, mai 23, 2007

Tiganie imputita

De cateva zile deja se tot face mare zarva pe tema apelativului folosit de proaspat reinscaunatul presedinte Basescu pentru a o descrie pe jurnalista de la Antena 1 care i-a cotrobait in sacose pe la Selgros - "tiganca imputita". Care sunt problemele?

De ce presedintele se poarta asa cu o jurnalista aflata la serviciu? Pentru ca ziaristii din Romania sunt incapabili sa invete ca exista o limita a decentei in exercitarea atributiilor de serviciu peste care treci pe riscul tau. Sa fii insistent, e una. Sa fii mitocan, e cu totul alta. Dupa o luna de campanie in care Basescu a fost bombardat cu intrebari si argumente si teorii si fel de fel de cacaturi, in prima zi dupa referendum, cand se relaxa si el ca omul, facea niste cumparaturi si tot asa, tu sa te duci la el sa-l futi la cap cu procente si alte alea inseamna sa fii de o nesimtire si de un tupeu demne de o cauza mai buna. Eu in locul lui o bagam in pizda ma-sii direct, live, in prime-time. Basescu, inainte de a fi presedinte, e om si fiecare dintre noi are niste limite pe care nu ne dorim si nu ne face placere sa le calce cineva in picioare cand are chef. Plus ca gagica era de Antena 1, or, iarasi, antipatia fata de trustul banditului de Voiculescu e o reactie perfect umana si fireasca in conditiile in care acea gasca de asa-zisi jurnalisti arunca non-stop cu cacat in Basescu de un an si ceva.

De ce presedintele are ceva cu tiganii? Pentru ca toti romanii au ceva cu tiganii. Pentru ca toata lumea are ceva cu tiganii. Oamenii sunt cretini si si-au facut-o cu mana lor; nu i-a obligat nimeni sa fure si sa dea in cap peste tot unde s-au dus, in tara si in Europa, dar au preferat varianta usoara in locul unei munci serioase, consecvente si aducatoare de salariu bun. Munca e prea grea, violenta, furtul, talharia, lipsa de respect pentru orice lege si pentru orice oranduire sociala sunt la indemana. Nu toti tiganii sunt asa. Dar elementele cele mai vizibile ale acestei comunitati prin asta s-au consacrat. N-am vazut la televizor vreun tigan om de stiinta, care sa fi contribuit la progresul umanitatii, dar vad in fiecare zi talhari, violatori, criminali si asa mai departe. Nu e vina noastra ca, prin faptele lor la care nu i-a constrans nimeni, s-au impus in mentalul colectiv ca o comunitate tarata, certata cu legea si provocatoare de scandal si necazuri. De-asta mi se pare o dovada de maxima ipocrizie din partea celor care, peste noapte, nu mai fac niciun fel de discriminare si iubesc pe toata lumea, asa ca isi permit sa arate cu degetul la Basescu. Nu-l apar pe el, dar prefer oamenii decenti si cu bun-simt celor obraznici si rupti de realitate. Pe strada, 9 din 10 romani nu vor avea nimic bun de spus despre tigani. In case, lumea isi pune 3-4 incuietori la usa de la intrare ca sa nu intre springarii tigani peste ei. Asta e realitatea, asta e Romania si mi se pare de cacat sa pozam in domnisoare de pension si mironosite care n-au omorat niciodata o musca doar pentru ca avem boala pe Traian Basescu. Doar de-aia l-am ales si l-am reconfirmat zilele trecute, ca e un om ca si noi, cu nervi, cu orgoliu, cu anumite limite, cu o antipatie fata de tiganii care te buzunaresc in autobuz. Asa suntem cu totii.

Pe scurt, eterna problema. Libertatea presei e prost inteleasa si jurnalistii considera ca pot merge oricat de departe, ca isi pot permite orice cu oricine pentru ca altfel pot urla ca sunt cenzurati. Ciudat e ca nu urla atunci cand Voiculescu le baga pu...mnul in gat pentru ca, nah, de la el vine leafa. Minoritatea rroma sare de cur in sus cand cineva asociaza atributul de "tigan" in mod peiorativ unei persoane cand, de fapt, ar trebui sa se uite in ograda proprie si sa-si dea seama ca nu lucrurile bune facute in interesul comunitatii i-a consacrat ca oameni, ci toate nenorocirile de prin Codul Penal. Vor sa fie respectati si apreciati, sa inteleaga ca o mana de tigani seriosi si responsabili nu "scapa turma" si nu-i "spala" pe nenorocitii care isi insoara copiii la 12 ani, care fac sute de mii de euro din furturi de fier si combustibil la drumul mare, care nu platesc impozite, care talharesc si violeaza, care au oripilat autoritatile din Italia sau Spania cu porcariile pe care le fac pe-acolo. Asa cum la vot majoritatea decide, si intr-o comunitate majoritatea da masura calitatii acelei comunitati.

7 Comments:

Anonymous Anonim said...

sunt complet de acord cu tine, it's no biggie, nu stiu de ce se agita si se mira lumea, doar avem exact presedintele pe care il meritam: un mitocan sexist care face glumite deocheate :)

si cum se stie ca presedintii nu prea au pe cine sa trimita sa le faca cumparaturile, mai ales in ziua referendumului, nu inteleg cum de isi permite un reporter sa-l "futa la cap cu procente si altea alea"

astept cu nerabdare comentarii asupra nonsalantei cu care presedintele o invita pe tanti reporterita sa se duca la politie. pe sistemul ia sa vedem ce-o sa-mi faca mie politia

5:03 p.m.  
Blogger Woland said...

apreciez ca ai decis, intr-un acces de magnanima condescendenta, sa-ti imparti intelepciunea si cu mine, dar daca esti dintre aceia care dau pe spate ca presedintele nu stiu ce face si nu stiu ce drege si n-are voie pentru ca e presedinte si trebuie sa dea un exemplu si e persoana publica si ne vede lumea si se incrunta occidentul si bla-blea, te informez ca ma deranjeaza maxim retorica de genul asta si te invit sa te abtii.

7:00 p.m.  
Blogger Andra Ilias said...

sunt de acord. voiam sa pun si eu un post, dar tocmai pentru ca vuiesc toate canalele media, m-am abtinut. oricum, sunt de acord cu tine.

4:03 p.m.  
Blogger autoarbiter said...

eu nu sunt de acord. o sa repet ce am scris intr'un post: Andreea l'a intaratat si Basescu a picat de prost. si in America oamenii au ceva cu sudicii [rednecks],cu negrii [niggers], cu evreii [those fucking jews], cu francezii [stinkin' french], sud-americanii... pe scurt, oamenii sunt rasisti, sexisti, etc. Asta nu inseamna ca e ceva normal. Venind din partea unui presedinte o astfel de atitudine este cu atat mai grava, chiar daca la momentul respectiv era suspendat, chiar daca a zis cuvintele cu pricina in intimitatea automobilului personal, s.a.m.d. Nu e normal, pur si simplu! Regret ca traiesc intr'o astfel de tara, atat de frumoasa si totusi atat de urata!

10:59 p.m.  
Blogger Woland said...

"Venind din partea unui presedinte o astfel de atitudine este cu atat mai grava, chiar daca la momentul respectiv era suspendat, chiar daca a zis cuvintele cu pricina in intimitatea automobilului personal, s.a.m.d. Nu e normal, pur si simplu!"

Inca unul cu teorii din astea. Cum adica nu e normal "pur si simplu"? Adica de ce, care e argumentul? "Pur si simplu" nu e un argument, e un adaos emfatic - subliniaza, dar nu clarifica. Ma streseaza maxim fariseismul. Tu injuri? Ai folosit vreodata sintagma "tiganca imputita"? Cam de cate ori zici "pula" intr-o zi? Ai vreo limita a rezistentei la obraznicie si ii faci praf pe toti cei care o incalca? Daca raspunsurile sunt negative, dintre tine si basescu cred ca tu esti ala care are o problema.

9:10 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Avand in vedere ca nu i-a zis in fata eu nu o consider o jignire,era o discutie privata,cu sotia lui.Cred ca toti avem un limbaj relaxat(sa ma exprim asa) atunci cand suntem cu familia sau prietenii.

1:47 a.m.  
Blogger namtigari said...

sunteti fantastici

4:54 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home