miercuri, mai 02, 2007

Unu' mai bun nu gaseam?

Inca un intai de mai. Muncitoresc. Mici si bere. Oameni haiosi in tricouri cu furnicutze care s-au caftit pentru 4 mici si o bere. Moca. Oameni haiosi in tricouri colorate care au iesit sa faca politica. Oameni haiosi pentru care micul festival comunist a ramas la fel de actual ca acum 20 de ani. Oameni haiosi care m-au plictisit si anul asta. Pentru ca au facut pomana ca sa castige voturi. Oamenii haiosi care s-au dus la pomana sunt haiosi pe bune. Pentru ca n-au mancat un mic de la ultimele alegeri si n-au baut o bere buna de la ultimul referendum. Sunt saraci si cinstiti. Oamenii haiosi care au dat pomana sunt niste gunoaie imorale pentru ca politica se face cu idei, afirmatii, proiecte, fapte si elocinta, nu pe mici si bere. Intai de mai muncitoresc cu vacanta de 4 zile. Oameni haiosi care nu muncesc si care se inchina la micul cu bere. Oameni haiosi care stiu sa se distreze romaneste si sa bea nemteste. Oameni haiosi care te deprima cu veselia lor pentru ca e trist sa vezi ca un om se multumeste cu atat de putin. Oameni haiosi care lasa in urma lor tone de gunoi la fel de needucat si urat mirositor ca si ei. Oameni haiosi care se gandesc cu nostalgie si amuzament vag la vremurile lu' Ceasca. Oameni haiosi pentru care 1 mai inca mai e ziua muncii cand de fapt n-ar trebui sa fie decat inceputul unei noi luni, o alta zi de munca. Oameni haiosi care ma calca pe nervi...

1 mai-ul asta la romani e ca un hoit comunist care se intinde peste tot si pute, iti astupa narile si iti inlacrimeaza ochii, o reminiscenta putreda a unui trecut naclait de prostie, lene, minciuna si furt, pe care il comemoram cu patos cat mai des cu putinta in lipsa unui viitor spre care sa privim cu incredere. E ridicol cum inertia jumatatii de secol de lumina ne tine inca ancorati intr-o sarbatoare care nu mai are niciun rost si niciun loc in vreumurile astea. E un anacronism macabru si deprimant si sa mor daca am vreo pofta de mici de vreun 1 mai. Am mancat piept de pui la gratar si am baut vin. Numa' de-al dracu'...

10 Comments:

Anonymous Anonim said...

gresesti, moda cu mancare si bere moka a aparut mult incoace, in comunism nu aveai alegeri si nu se dadea nimic pe ochi frumosi. micii si berea asta sunt produsul capitalismului prost inteles de romani ;)

8:43 p.m.  
Blogger Woland said...

dar prilejul politicianisto-propagandistic a fost dintotdeauna :)

9:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Toata lumea cauta prilejuri sa(-si) faca propaganda, dar nu prea sunt asemanari intre comunism si capitalism din punctul asta de vedere.

Acolo/atunci (in comunism) exista cultul personalitatii, o scoala ruseasca foarte buna in domeniul asta - propaganda se facea prin mijloace bine stabilite si gandite, pe cand aici/acum (in capitalism) oamenii sunt momiti - cu mici, cu stegulete, cu prostioare, cu bere, cu fete goale.

Modalitatile de "lucru", de manipulare a maselor, sunt total altele.

9:30 p.m.  
Blogger Woland said...

propaganda se face la fel din cele mai vechi timpuri. cu o pomana bine tintita. ca pomana a constat in diverse chestii de-a lungul vremurilor, nu doar in mancare, e alta poveste. acum ii momesc cu mici si bere, atunci cu o zi libera in conditiile in care se muncea si 2 duminici pe luna. de sambata nu mai zic. fiecare epoca a avut tentatiile ei.

10:02 p.m.  
Anonymous Anonim said...

acum ii momesc, atunci demonstrau eficienta sistemului, e o diferenta destul de mare. plus ca 1 mai nu e sarbatoare comunista si nu a aparut la noi, judec-o ca atare :)

PS: sa citesti cateva carti socio-politice, de analiza a comunismului, o sa vezi ca era mult altfel decat ti-l imaginezi. sistemul era f bun inteorie (asta daca citesti manifestul partidului comunist sau ceva carti de-a lui engels), dar irealizabil, chiar mai mult de atat, a avut nuante puternice de la tara la tara. nu stiu ce varsta ai, dar daca ai prieteni, parinti, prieteni de-ai parintilor nascuti prin anii '50, sa-i intrebi cum a fost perioada pre-80, la noi ma refer.

10:58 p.m.  
Blogger Woland said...

toata lumea spune ca pana in anii 80 a mers, mai mult sau mai putin. problema a fost una locala, e drept, tinea de interzicerea importurilor, de plata datoriei externe etc. asta nu inseamna, insa, nimic. pana la Marx si Engels, cauta germenii comunismului la Fourier si Saint-Simon. e interesant, ca teorie, dar nu poate sa functioneze pentru ca are la baza un paradox conceptual insurmontabil - cum sa "impui" egalitatea intre clasele sociale daca esti pe aceeasi pozitie cu toti ceilalti. comunismul nu poate functiona pentru ca neaga un adevar incontestabil - inegalitatea dintre oameni. economia planificata si repartitia "echitabila" a plusprodusului sunt alte dezavantaje si teorii generatoare de primitivism antreprenorial. dar deja divagam. ideea e ca 1 mai era folosit de PCR ca mijloc de propaganda, iar alaltaieri PSD a facut la fel. ceea ce e jalnic.

11:07 p.m.  
Anonymous Anonim said...

si pd-ul la cluj, same shit, different assholes :D nu-mi plac nici unii

11:10 p.m.  
Blogger Woland said...

n-am afinitati politice. sa bem pentru asta!

11:12 p.m.  
Blogger I said...

Atata tp kt nu exista doctrine si partide politice in rromanica,for God's sake,bn ca nu ai!cheers....tot ce stiu exista este o adunatura de "farfurizi,branzovenesti si care este" care si-ar fi tinut sedintele in cismigiu daca nu exista comunismul...din nefericire ei vor sa fim mana de lucru pt europa (capsunari,muncitori)oameni ce nu-si cunosc drepturile fundamentale suficient de inculti si de naivi pt a-i vota in cointinuare !hai k iar m'am ambalat inutil *d'oh*

1:08 p.m.  
Anonymous Anonim said...

pregateste-te de 1 mai 2008 cumpara un tricou potrivit de pe
www.suvenirshop.ro

3:41 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home