joi, iunie 07, 2007

De ce mi-e sila de blogosfera

Ma enerveaza conceptul, ma enerveaza ideea din spatele conceptului, ma enerveaza oamenii care dau expresie conceptului.

Mi se pare de cacat sa scrii pentru altii, sa scrii ceea ce crezi tu ca vor fanii tai sa citeasca, sa incerci sa fii altfel decat esti in realitate ca sa iti atragi cititori si trafic. Mi se pare de cacat sa te prostituezi in scris pentru niste premii oarecare si pentru recunoasterea umila a succesului tau de blogger care vine din partea unor indivizi a caror calificare de a da astfel de premii sau recunoasteri e mai mult decat indoielnica. Mi se pare de cacat sa iti pui reclame pe blog ca sa faci bani din ceea ce ar trebui sa fie un mijloc de a te exprima pe tine insuti, un mod de a-ti varsa ofurile si nervii, un mod de a-ti exersa scrisul. De-aia, zic, mi se pare de cacat sa scrii pentru altul. Nu doar un blog, orice. Asta facea Adrian Paunescu cand scria ode iubitului conducator si asta il descalifica, astazi, ca poet, desi celelalte poezii ale lui, care nu au fost scrise la comanda, merita mai multa apreciere decat li se da. E de cacat sa ajungi sa umbli mereu cu aparatul de fotografiat la brau ca sa le oferi cititorilor tai secvente de senzational din viata cotidiana, e de cacat sa scrii banalitati cu un simt al umorului fortat, pe care il mimezi, pentru ca ai vazut ca un alt blogger face asta si are succes, e cunoscut, e apreciat, castiga premii. Mi se pare de cacat sa aspiri la a face parte dintr-o asa-zisa elita a blogger-ilor, care se intalnesc din cand in cand sa-si imparta premii intre ei si sa se pupe-n cur reciproc ca au facut trafic mare. Sunt si mai de cacat aceia care isi fac blog pentru ca au auzit ca e la moda si care incep sa insire pagini nesfarsite despre orice si despre nimic in speranta ca, intr-o zi, cineva le va recunoaste calitatile scriitoricesti sau, de ce nu, vor obtine un premiu, un omagiu, o maslina, o atentie.

Citesc pe blogurile altora ca se tin conferinte despre cum sa iti faci blog-ul atractiv, cum sa faci trafic, ce sa scrii ca sa te placa lumea, ca blog-ul deja nu mai e o unealta de comunicare, ci una de marketing, de facut bani, de format opinii si de condus turme. Compatimesc turmele care se lasa conduse de blog-uri. In fiecare zi descopar un alt blog al unui om care nu are nimic de spus, dar care, totusi, vorbeste. Om care se vrea lider de opinie, pedagog sau indrumator, dar care spune numai banalitati, insira rezumate ale emisiunilor TV, arata lumii poze cu el sau ea la mare la Costinesti si dezbate problema utilitatii lui Mircea Badea in societatea contemporana. Ma intreb cine dracu' isi formeaza o opinie citind asemenea mizerii? Am citit post-uri in care aspiranti la sexul cu minore isi descriau aptitudinile de a le agata sau post-uri in care copii de 15-16 ani injurau tara, poporul si conducatorul fara sa stie nici ei exact de ce. Unii au impresia ca blogosfera e o sursa de lumina si o baliza culturala contemporana, o forma de arta alternativa, poate, sau, in orice caz, o reflectie a ideilor si perspectivelor unei anumite clase sociale. In mod evident, sunt si astfel de exemple.

Sunt blog-uri foarte tare produse de eforturile unor oameni destepti. Sunt blog-uri interesante, care transmit mesaje, care spun o poveste, care reflecta o opinie comuna mai multor oameni (categorie profesionala, categoria de varsta etc.). Dar majoritatea blog-urilor sunt rezultatele unei ambitii, unui capriciu sau al unui exces de timp liber asa ca mi se pare de cacat sa ne lamentam si sa facem apologia revolutiei blogger-istice cand de-abia suntem in stare sa legam doua propozitii pe o tema, hai s-o numim asa de dragul argumentatiei, mai serioasa.

24 Comments:

Blogger muffin said...

mama, cata lume e revoltata de toata ideea blogosferei.
in alta ordine de idei, iti plac combichrist! :D

3:55 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Amin!

3:56 p.m.  
Blogger I said...

Blogosfera e un fel de societate esoterica(multi nu au auzit niciodata termenul "blog").intra cine vrea,scrie ce doreste,numai ca iq-ul redus ,(in )cultura ,spiritul de turma si pupinc... sunt prezente,chiar la o scara mare .De ce?omul nu poate sa fie nesimtit si prostovan in viata de zi cu zi,si brusc ,sa se metamorfozeze intr-un inteligent si un educat pe blog .pur si simplu nu se poate.sunt totusi si bloguri bune ,sau macar informative(altfel cum mai aflam eu ce spagi se dau la UMF "carol davila"):))

5:35 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Sa te plangi ca exista bloguri neinteresante si prost scrise e ca si cum te-ai plange ca intalnesti pe strada si oameni prosti si insipizi.Adapteaza-te! Fa exercitii de toleranta, acum asta-i realitatea -oricine poate avea blog si nu-i un lucru de condamnat atata timp cat nu te obliga nimeni sa mai citesti ceva daca nu-ti place.Nu-i nimic rau in a-ti dori notorietate (ma rog....termenul nu e foarte potrivit), mai rau e sa scrii posturi in care condamni lipsa de calitate a blogurilor ca si cum asta ar fi motivul pentru care nu poti sa dormi noaptea ori pentru care lumea se indreapta spre haos.Sanatate, numai bine!

3:26 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Si apoi...citez "mi se pare de cacat sa scrii pentru altii", pai hai sa fim un pic seriosi :) Tu pentru cine scrii? Pentru tine? Si atunci de ce blogul e public? Am si eu blog ..recunosc ca nu scriu doar pentru mine, ar fi ipocrita daca as sustine altceva, scriu si pentru cativa cunoscuti si prieteni, pentru ei bogul meu e interesant si nu ma intereseaza traficul si reclama. Ei, dar atunci cand vreau sa scriu doar pentru mine o fac, nene, pe gmail..in nici un caz in public. Asa ca , iarta-ma dar nici tu nu scrii doar pentru tine :P

3:39 p.m.  
Blogger Woland said...

cand am zis "pentru cine scrii" ma refeream la ce te impinge sa scrii. tu insati sau turma de "groupies" pe care iti place sa o plimbi dupa tine? eu scriu pentru ca sunt impins de mine insumi, nu pentru ca vreau sa distrez sau sa educ pe cineva. despre asta era vorba.

daca tu scrii ca sa aiba prietenii tai ceva interesant de citit, te felicit, dar nu e cazul meu. eu scriu ca sa nu-mi pierd dexteritatea si pentru ca daca as vorbi singur, ar zice lumea ca sunt nebun.

8:36 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Atata timp cat scrii pe un blog care e public inseamna ca vrei (poate chiar si numai in subconstient) sa fii citit.
Altfel scriai intr-un caiet pe care il stiai numai tu si gata.

Cum a zis si Oana, odata ce ai pornit un blog iti asumi cu buna stiinta faptul ca vrei si vei fi citit.

11:43 p.m.  
Anonymous Anonim said...

word. totally word.

8:04 a.m.  
Blogger puttycat said...

Cam offtopic, pe tine te enerveaza conceptul de blogosfera, pe mine ma streseaza la culme comentariile de genul celora pe care le-ai primit tu cu "ai blog, deci musai vrei sa fii citit"... de 1.784 de oameni zilnic, care sa lase 20 de comentarii in medie pe post si sa clickaie macar de 50 de ori pe reclame. Ffs, si Libertatea online e un ziar foarte citit si comentat...

Daca mi-am facut blog asta nu inseamna ca o sa ma prostituez de dragul google ads sau al orgoliului, ce-o fi asa de greu de priceput? Sau ca ma incalzeste traficul de n persoane pe zi, daca niciuna din ele nu e pe aceeasi lungime de unda cu mine. Saaau.. din contra, ca as scrie doar ca sa-mi amuz prietenii, ca oana. Cred ca pot sa depasesc nivelul de maimutza de circ. Nu cu mult, da' pot :D

In fine, e grele. Nu-ti mai bate capul, cine nu a inteles de la inceput nu o sa inteleaga niciodata.

11:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Vorbesti (cam) in van. Nu te obliga nimeni sa citesti, cu atat mai putin ce nu-ti place. Cauta, descopera ceva bun de citit, daca universul imediat inconjurator nu te satisface. Largeste-ti orizonturile.

Cum spunea Oana, postul asta e sinonimul unei campanii sociale impotriva prostilor. Cum rezolvi problema? Ii ignori, le dai vitamine sau ii impusti - sa fii sigur ca ai scapat de ei. glumesc cu ultima parte ;-)

In cazul in care suferi de un complex de superioritate - da-le celorlalti vitamine! Demonstreaza tu valoare daca ei nu pot.

Si, in final, daca tot e "de cacat" sa scrii pentru altul de ce nu ai scris postul asta in nota retorica, ca pe o conversatie cu tine insuti? De ce l-ai publicat?

PS: Asocierea cu Paunescu e fortata si usor stupida.

3:50 a.m.  
Blogger Woland said...

poate iti si sustii ultima afirmatie.

9:42 a.m.  
Anonymous Anonim said...

De-aia, zic, mi se pare de cacat sa scrii pentru altul. Nu doar un blog, orice. Asta facea Adrian Paunescu cand scria ode iubitului conducator si asta il descalifica, astazi, ca poet.

Exista un sistem politic care era bazat mult pe cultul personalitatii conducatorului, nu era una dintre doctrinele partidului comunist, ci o inventie stalinista, dusa mult prea departe. E altceva, are alta dimensiune.

Asocierea merge facuta blogurilor poate in cazul lui Piticu(.ro), care a dus sustinerea lui Basescu la un nivel ne mai intalnit.

Daca extindem si mai mult contextul afirmatiei tale e mai pregnant faptul ca nu e nici o legatura intre paunescu si bloggeri :)

Mi se pare de cacat sa iti pui reclame pe blog ca sa faci bani din ceea ce ar trebui sa fie un mijloc de a te exprima pe tine insuti, un mod de a-ti varsa ofurile si nervii, un mod de a-ti exersa scrisul.

Omul ala facea altceva, facea propaganda din convingere si in schimbul unui titlu in societate.

Ai inteles de ce spun ca e fortata asocierea? Punctele de tangenta sunt mult prea mici. ;)

2:04 p.m.  
Blogger Woland said...

pai tu privesti intreg postul ca pe o argumentatie in favoarea tezei asemanarii dintre unii bloggeri si adrian paunescu, ceea ce e fals. ideea era ca unii bloggeri scriu "la comanda" altora, la fel cum si-a scris si paunescu o parte dintre poezii. nu dintr-o pornire interna, nu dintr-o pulsiune emotionala sau vreo framantare intelectuala, poezia in cauza nu avea nicio miza expresiva sau cultural-artistica, era doar un produs. la fel, multe bloguri sunt doar produse nascute la cererea publicului, nu din vreun imbold intern al autorului. aici se opreste comparatia si incepe o precizare.

tot ce e scris la comanda e prost, atat blogurile unora cat si unele poezii ale lui paunescu. cu privire la cele din urma, termenul de comparatie rezida in textele care nu au fost scrise la comanda.

nu pun in discutie oportunitatea autoratului "on request" ci doar caut sa evidentiez slaba lui calitate.

2:46 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Puttycat draga, imi pare rau daca nu ai procesat corespunzator ceea ce am spus eu.Nicidecum nu am spus ca scriu doar pentru a-mi distra prietenii (asa cum ai sugerat tu) ci doar am renuntat la doza de ipocrizie care m-ar face sa spun ca scriu doar pentru mine. Atata tot. Cu alte cuvinte eu scriu pentru mine, scriu ce-mi place si ma bucur daca si prietenii mei ma citesc.Asta nu se poate numi maimutareala, da? Nu cred ca toti cei care scriu in public sunt la niveul unei maimute de circ pentru ca e clar ca atata timp cat scrii in public nu te poti bate cu pumnii in piept ca scrii doar ptr tine, intlegi?

10:17 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Woland, eu am inteles punctul tau de vedere. Am inteles ca tu scrii ca sa nu-ti pierzi dexteritatea si eventual ca sa nu te catalogheze lumea drept nebun daca vb singur.Bun. Dar poate ma faci sa inteleg si motivul pentru care scrii in public daca spui ca o faci exclusiv pentru tine si nu pentru a fi citit.Uite, eu o sa retractez tot ce am scris daca tu (ajutat de un puseu de sinceritate)imi vei spune ca nu te bucuri (macar un pic acolo) ca mai citeste si altcineva ceea ce scrii tu, ca iti displace schimbul asta de opinii pe o anumita tema, ca nu vezi blogul si ca pe un canal de comunicare cu ceilalti (ci doar cu tine insuti).Eu insist sa repet ca n-am zis ca scriu doar pentru a-mi distra prietenii.Nu asta e scopul meu principal dar nu pot sa nu recunosc ca-mi face placere daca cineva mai citeste ce scriu.Sa speram ca de data asta m-am facut mai bine inteleasa si..astept si raspunsul tau la intrebarea pe care ti-am adresat-o:) Toate bune!

12:20 p.m.  
Blogger Woland said...

n-am spus nicaieri ca imi displace schimbul de opinii sau faptul ca ma citeste lumea. dar asta nu e nici motivul, nici finalitatea acestui blog.

1:35 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Mie mi se pare "de cacat", ca sa fiu in ton cu exprimarea, modul in care fiecare blogger se crede o persoana asa de importanta.

De parca o data cu blogul, indiferent cat "de cacat" ar fi el, vine si-un fel de superioritate care-ti da dreptul, ba chiar te trage de mana sa critici in dreapta si in stanga uitand ca "frate, poate sunt unul dintre ei.Poate n-am nimic de zis, dar pot oricand sa dau impresia, criticand un lucru la intamplare."

Si zic asta ca o completare a postului tau si ca o remarca la toate comentariile de mai sus.

Nu-i mare lucru un blog, decat daca-l faci tu sa fie.
(si da, am si eu blog, dar asta nu ma face bloggerita)

2:25 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Tot nu mi-ai spus un motiv clar pentru care acest blog e public:) In fine...se subintelege:). Alta nedumerire am : tu spui ca aici sunt gandurile si parerile tale, si ca scopul tau nu e sa faci educatie.In aceasi timp te arati dezgustat de multitudinea de bloguri modeste care nu trasmit nimic (incolore, inodore, isipide..bla bla)deci nici ele nu fac educatie.Aici cred ca te cam contrazici (aceeasi oala sau nu ?). Sa zicem ca n-am inteles eu bine sensul cuvantului "educatie" pe care l-ai dat tu in acel context. Sa zicem ca de fapt te-ai referit la faptul ca nu-ti plac blogurile seci, fara vreun mesaj interesant.De aici deduc faptul ca tu consideri ca blogul tau are substanta, mesaj,transmite ceva (altfel nu ti-ai fi pierdut timpul cu critici, nu?).Bun.Deja verbul "a transmite" implica si minim inca o persoana care percepe ceea ce tu transmiti.Practic,fara sa vrei,recunosti faptul ca unul dintre motivele pentru care iti asterni gandurile in public este dorinta de recunoastere, dorinta de a transmite ceva celorlalti (evident, gandurile tale nu ale bunicii ori ganduri fabricate la comanda).Nimeni nu face nimic gratuit, fara motiv, deci si tu ai o motivatie pentru publicarea parerilor tale si…sincer, motivul cu dexteritatea si cel cu "scriu ca sa nu zica lumea ca-s nebun daca vb singur" nu mi se par foarte solide.Acum ce-o fi asa greu de recunoscut (asa cum am facut eu) ca nu ne afisam propriile opinii, conceptii etc in public doar pentru noi si ca ne place cum ne gadila orgoliul ideea ca cineva ne mai citeste (poate chiar ne si apreciaza punctele de vedere ?).

3:38 p.m.  
Blogger Woland said...

oana, tu ori nu citesti ce scriu, ori nu intelegi. da, imi place schimbul de opinii pe care il implica acea "transmitere", dialogul dintre oameni si asa mai departe. da, imi place ca lumea ma citeste si, uneori ma apreciaza sau apreciaza ceea ce spun, ma inteleg, le place ori se identifica.

nu, nu de-asta exista acest blog, nu de-asta scriu in el de cateva ori pe saptamana.

sper ca acum am fost mai clar.

5:35 p.m.  
Anonymous Anonim said...

"Blog: The word "blog" is literally shorthand for "boring;" a vulgar, overused word that strikes your ear with the dull thud of a cudgel to the soft spot of a child. It's an abbreviation used by journalism drop outs to give legitimacy to their shallow opinions and amateur photography that seems to be permanently stuck in first draft hell. Looking in the archives of the blogs, one would expect someone who has been at it for years to slowly hone their craft and improve their writing and photographs, since it's usually safe to assume that if someone does something long enough, he or she will eventually not suck at it. Even with lowered expectations, you'll get a shotgun blast of disappointment in your face."

10:56 p.m.  
Anonymous Anonim said...

ultimul...anonimul...genius!!!

1:24 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Si sa nu uitam de clasicul:

"Blog

A meandering, blatantly uninteresting online diary that gives the author the illusion that people are interested in their stupid, pathetic life. Consists of such riveting entries as "homework sucks" and "I slept until noon today."

8:53 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Being objective

1.Cunostintele mele vagi de geografie semnaleaza inexistenta "blogosferei" :P

2."Cum a zis si Oana, odata ce ai pornit un blog iti asumi cu buna stiinta faptul ca vrei si vei fi citit."

3. blog
Definition

A frequent, chronological publication of personal thoughts and Web links.
Information

A blog is often a mixture of what is happening in a person's life and what is happening on the Web, a kind of hybrid diary/guide site, although there are as many unique types of blogs as there are people.

People maintained blogs long before the term was coined, but the trend gained momentum with the introduction of automated published systems, most notably Blogger at blogger.com. Thousands of people use services such as Blogger to simplify and accelerate the publishing process.

12:15 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Blogosphera e una, bloggerii sint alta (treaba). Cred ca nu e nevoie de atita inversunare. Oare de ce majoritatea celor care sint impotriva blogospherei (sau macar sint enervati de ea) sint bloggeri si nu doar cititori de bloguri?
Eu una n-am auzit decit de un singur om care are ceva cu blogurile si nu a citit nici macar unul (dar asa, programatic, asa cum eu NU vreau sa beau niciodata bere in viata mea). Si, evident, nici nu va scrie vreunul vreodata.
Cit despre scris, eu sint convinsa ca sint oameni care scriu pentru ei (in sensul corect, nu acela prost interpretat, asa cum s-a inteles pe aici). Eu am mai multe, dintre care unul foarte citit, si trei aproape anonime - iar cele necitite sint cele mai faine si dragi mie si inofensive si bine scrise.

8:37 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home