marți, iunie 06, 2006

Institutionalizarea unor elite

Intre cateva cursuri de Drept Civil si cateva tigari si cateva filme proaste si cateva melodii si mai proaste, m-am tot gandit. Sunt multi copii asa-zis supradotati in Romania. Unii picteaza foarte frumos, altii devin membrii ai Uniunii Compozitorilor la 13 ani, unii iau medalii la olimpiadele internationale de *insert crappy subject that you've never liked here*, altii fac, nu stiu, ceva, orice, care ii face altfel decat grosul populatiei. Au ceva in plus. Teoretic ar trebui sa ne mandrim cu ei, sa-i sustinem, s-o punem de-un think-tank local ca sa crestem viitorul guvern de tehnocrati. Ar trebui sa le dam bani, sa-i ajutam sa-si desavarseasca pregatirea in conditii optime. Nu sunt ironic, chiar ar trebui. Problema e ca treaba asta nu se intampla.

Unii pun aceste lipsuri pe seama sistemului. Pasamite nu se poate face asa ceva decat prin intermediul unor institutii nou create sau abilitate special pentru aceasta. Bun! Hai sa ne institutionalizam elitele, sa facem scoli speciale numai pentru acesti copii, sa-i bagam intr-un mediu in care isi pot dezvolta aptitudinile intr-o atmosfera competitiva, stimulativa.

Altii zic ca nu avem nevoie de ei, ca e mai productiv sa cultivam mana de lucru ieftina pentru Occident care sa plece la capsuni si sa aduca cash in tara, punand osul la cresterea economica, la scaderea deficitului bugetar, la cresterea PNB etc.

Eu inca ma mai gandesc. Cand ajung la o concluzie, o postez. Voiam doar sa va explic de ce n-o sa iau 10 la examenul de vineri - pentru ca imi bat capul cu toate nebuniile :)

1 Comments:

Blogger boyarul said...

Din pacate elitele sunt obligate sa invete in gimnazii si licee unde dau (de multe ori) peste profi idioti (ii cunosc pentru ca fac si eu parte din sistem) care nu fac decat sa ii buimaceasca si mai mult.

Fireste ca avem nevoie de intelectuali si tehnocrati. Fiecare tara care se respecta are nevoie de asta.
Ca noi nu ne prea respectam ca natiune, e cu totul alta poveste.

La noi nu prea sunt bagati in seama tinerii talentati. Trebuie sa plece dincolo ca sa poata spune: EGO SUM.
Iar dupa ce ajung sa se realizeze si ei in viata, le bate la usa cate'un Nea' Costică Bizonu' care, cu o moaca tampa ii zice: "Nu ma stii, mă? Am fost coleg cu tată-tu la uzină. Măăă.. da' ce te-ai mai ajuns si nu mai vrei sa stii de noi".
Bizonu uita ca acum 20 de ani nici nu i-a acordat atentie copilului care se chinuia sa invete la lumina unei lumanari, carandu-si la scoala cartile (timp de 12 ani) in acelasi ghiozdan vechi si rupt.
Si tot Bizonu' e cel suparat si frustrat.

Yes, bitchy Romania!

10:03 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home