luni, septembrie 24, 2007

3

3 Teorii de cacat ale noilor intelectuali rupti in cur. 3 Teorii sustinute de fanaticii consumatori de vodca proasta, la chitara cantatori prin parcuri sau alte spatii publice, imbracati in negru vara sau, si mai rau, imbracati jerpelit mereu pentru ca ei sunt un manifest ambulant. Sigur ii stiti. Oamenii care protesteaza. Mereu. Oamenii care citesc literatura underground, de stanga sau cu pretentii filosofice si cred, instantaneu, ca asta ii face mai buni si mai indreptatiti sa aiba pareri. Oamenii care au nostalgia comunismului pentru ca atunci nu se ascultau manele. In fine, exact acea categorie sociala pe care o detest eu cel mai mult pentru ca sunt cea mai vizibila si indaratnica piedica in calea progresului si a bogatiei. 3 Teorii.

1. E de cacat sa fii politically correct
Toti oamenii astia iti vor spune ca ai dreptul sa spui orice. Sa faci orice. Pentru ca libertatea asta s-a castigat la Revolutie de altii ca ei, care au murit calcati de tanc. Breaking news! Aia au murit calcati de tanc pentru ca erau beti morti si n-au vazut tancul. Cam ca si voi, care treceti prin viata beti morti si nu cuprindeti notiuni de genul "obligatie", "bun-simt" sau "decenta". Da, multe lucruri sunt indecente si nesimtite in ziua de azi. Dar parca niciunul nu e mai indecent si mai nesimtit decat "moarte tiganilor" scris cu pixul in lifturi. De exemplu. Militez pentru dreptul omului de a face tot ceea ce i se spune. Sa ai un drept ori o libertate inseamna sa ai si o obligatie corelativa. Nu se poate altfel. In momentul in care exerciti dreptul tau la libera exprimare fara sa intelegi ca ai, totodata, obligatia de a nu-l leza pe cel de langa tine, de a nu-l jigni ori umili prin ceea ce spui, se numeste ca abuzezi de dreptul tau, esti de cacat si trebuie sa mori in bezna. Zic.

2. America suge
E la mare moda intre omuletii de genul asta sa fie anti-americani. Nu stiu nici ei exact de ce. Unii le-au zis ca e misto sa fii anti pentru ca americanii sunt prosti. Circula niste filme pe YouTube in acest sens. Altii pentru ca aia au pornit un razboi imoral pentru bani si resurse impotriva unei natiuni suverane pe a carei independenta au facut ce face cainele pe hidrant. Iar altii probabil din pura invidie, pentru ca aia au si noi nu. America e o tara foarte puternica, in continuare. E o tara care continua sa progreseze, care pompeaza sume enorme in cercetare (si nu doar militara), in care lumea munceste si este recompensata pentru munca ei, in fine, in care se intampla multe lucruri care ar fi normal sa se intample peste tot. Politica externa poate fi un motiv sa nu il simpatizezi pe un presedinte sau altul. Restul e prostie. Sa urasti o tara si, implicit, vreo 200 de milioane de cetateni, e imbecilitate pura. Si pentru ce? Pentru ca aia au bani? Au corporatii? Au Hollywood? Problema nu e de bani, problema e, draga Doamne, de cultura. Americanii promoveaza o cultura de masa, superficiala, cu valori de cacat gen banul si progresul personal, iar corporatiile subjuga individul, masonii conduc totul din umbra, statul ii fura libertatile bla bla bla. Solutia e simpla. E asa de rau acolo ca daca aduci un american sa stea in Romania, te fute in gura si pleaca inapoi in prima saptamana.

3. Citesc, deci sunt mai destept
Aroganta intelectuala si snobismul cultural e principala lor trasatura de caracter. Au dreptate, dintr-un punct de vedere, e lucru rar sa mai vezi oameni de 16-25 de ani devorand carti pe banda rulanta. Dar nici nu sunt ei niste mici Mesia culturali. Mai citeste lumea. Ce ii ridica pe ei? Faptul ca citesc chestii care lor li se par iesite din comun. Ce Eminescu, ce Creanga, ce Camil Petrescu?! Da-i in muschii mei. Toata lumea citeste post-modern, gandeste post-modern, traieste post-modern. De ce? Ca asa se poarta acuma, post-modernismul e un pretext care justifica orice comportament, oricat de nefiresc, antiprogresist, imbecil, antisocial ori snob. Sunt multi cei care se prevaleaza de cele cateva carti citite, al caror sens, de multe ori, le scapa, si le flutura prin fata oricarui rauvoitor care le pune superioritatea la indoiala. Sunt putini cei care inteleg ca, o data cu un nivel in mod incontestabil mai inalt de cultura, vine si un nivel mai inalt de educatie, de bun-gust si de eleganta. Cultura fara un vehicul elegant este inutila si e o falsa cultura. Dupa umila mea parere, cultura se face de oameni educati, de oameni care se imbraca intr-un anume fel, care au anumite preocupari, care au un anumit fel de a vorbi. Cultura de bere + vodca, sandale + sosete, chitara + pretentii, are tot atata valoare intelectuala cata au flegmele pe care le trage un ospatar dintr-o bomba paduchioasa pe fundul paharelor de tarie. O ragaiala aroganta cu iz de sarmale si Sylvia Plath.

5 Comments:

Blogger vonwombat said...

Ai dreptate oarecum, zic oarecum pentru ca in ceea ce priveste categoria la care te referi, sunt de acord. Cu toate asta, nu poti sa spui ca political correctness-ul exagerat de azi nu constituie o problema. Da, pustii aia care scriu "moarte tiganilor" prin lifturi, care probabil sunt aceiasi cu cei care aruncau cu pietre la Gay Parade, sunt de cacat. Dar exista si oameni care inteleag ca ambele extreme sunt nocive, atat political correctness-ul dus la extrem, cat si intoleranta omniprezenta la noi in tara.
Dreptul la libera exprimare nu trebuie folosit pentru a ofensa pe altii, de acord. Dar din pacate nu prea se mai face diferenta intre ofensa si critica. S-a ajuns, cel putin in unele situatii, la stadiul in care orice obiectie adresata unei minoritati sa fie etichetata ca discriminare. Sau nici nu trebuie sa fie vorba de o critia, ci de orice altceva. Remember caricaturile cu Mahomed?
Oricum, aia de stanga de care zici tu tind mai degraba spre political correctness. Aia gen Noua Dreapta sunt la extrema ailalta...
Cu celelalte doua puncte sunt complet de acord.

9:20 p.m.  
Blogger Woland said...

nu sunt un fanatic al corectitudinii politice. dusa la extrem, e cel putin la fel de nociva ca si extremismul in raspuns la care a si aparut, dealtfel. dar o corectitudine si, la urma urmei, o grija in exprimare si comportament este semnul unui om educat. ceea ce vrem sa fim cu totii.

9:37 p.m.  
Anonymous Anonim said...

the 2nd part is the best part:)(America doesn't suck!)maybe just the Bible Belt:D

5:40 a.m.  
Blogger autoarbiter said...

bine, eu sunt de acord doar cu primul si ultimul. nu spun ca oh, vai, america sucks, dar trebuie sa amintesc faptul ca sunt o natie de imprumut, corcita, plina de tot ce nu se integra in alte tari. adica de oameni saraci, prosti, care ar fi dat orice pentru "a shiny nickel". apoi... toti oamenii lor mari [vorbesc despre oameni de stiinta, cercetatori, ce ai zis tu acolo] nu sunt ai lor. sunt cumparati... stii si tu, din clipul cu "romania, simply surprising" ca a doua limba ca numar de vorbitori la microsoft este romana. nu spun ca america suge. spun ca "sufletul" americii suge. visul american... mari baliverne. ia un credit, te vei adapta, traieste si tu visul lor!

12:10 a.m.  
Blogger Livia Gyongyosi said...

pai da dom'ne, da!:) si aia cu rasismu si aia cu america si aia cu cartile. si mai ales cu cartile. as desfiinta expresia "e baiat bun, CITESTE". ca si expresia , spusa mai ales cu superior regret "nimeni nu mai citeste azi". eu ma bucur ca citesc mai putini oameni. ca macar aia care nu sunt in stare isi recunosc limitele si nu mai ies tot felu de hibrizi hidosi. imi plac cel mai mult oamenii carora nu le e rusine sa nu citeasca. macar si-au gasit forma si asta e mare lucru.

10:50 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home