miercuri, septembrie 26, 2007

Daniel Morar

L-am vazut acum 2 seri la emisiunea lui Robert Turcescu de pe Realitatea. Morar e un soi de exemplu in ce ma priveste - e un tip foarte destept si foarte bun in ceea ce face, chiar daca se fac numeroase speculatii cu privire la loialitatea sa politica. Mereu mi s-a parut un profesionist si la fel mi s-a parut si cand l-am vazut acum la teve. Omul e nascut pentru meseria de procuror. N-are nicio expresie faciala atunci cand vorbeste, nu-ti dai seama daca e de acord sau nu ce spune interlocutorul, daca e bine sau daca e rau, daca e sigur pe el in ceea ce spune sau are doar niste banuieli ori vagi impresii. Probabil ca se gasesc destul de greu astfel de oameni. Probabil ca nu intamplator in fiecare an intra la Institutul National al Magistraturii undeva pana in 10 oameni din vreo mie de candidati. Ce pot sa spun e ca e unul dintre putinii oameni din tara asta pe care ii admir cu toata sinceritatea pentru ca, atat cat ii permite factorul politic care il inconjoara, isi face meseria cu seriozitate si responsabilitate. Nu cred ca vreun om normal si constient se putea astepta ca Morar sa umple puscariile cu fosti demnitari despre care vox populi zice foarte generic si complet neinspirat, dealtfel, ca "au furat". Cu toate acestea, fata de ce s-a intamplat in PNA si, ulterior, in DNA inainte de venirea lui, se simte o diferenta foarte mare si se simte, spre marea mea incantare, ca justitia romana inca mai misca, inca mai respira.

Pe scurt, e un gagiu foarte gege Morar asta si sigur e un exemplu mai bun decat Gigi Becali.

9 Comments:

Anonymous Anonim said...

Hmmm ... s-o luam cu inceputul :)

1. "N-are nicio expresie faciala [...] Probabil ca se gasesc destul de greu astfel de oameni."

Nici chiar. Incearca la jucatorii profesionisti de poker si la oamenii care au acea "poker-face" :D

2. "Probabil ca nu intamplator in fiecare an intra la Institutul National al Magistraturii undeva pana in 10 oameni din vreo mie de candidati."

Intr-adevar, sunt foarte putini cei care intra. Dupa parerea mea exista 2 motive care coroborate duc la acest rezultat: examenul este deosebit de dificil, impresarat cu capcane, chichite, detalii aparent nesemnificative, etc si al doilea pregatirea insuficienta a candidatilor. Acum serios, cati din cei 1000 crezi ca sunt cu adevarat pregatiti pentru un examen de un asemenea calibru? Eu zic ca mai putin de jumatate.

3. "Nu cred ca vreun om normal si constient se putea astepta ca Morar sa umple puscariile cu fosti demnitari"

Aici am ras un pic. Unde a umplut puscariile? Care puscarie e plina de fosti demnitari? Mai rau, care fosti demnitari au patit-o cu adevarat? Da exemple!

4. "Cu toate acestea, fata de ce s-a intamplat in PNA si, ulterior, in DNA inainte de venirea lui, se simte o diferenta foarte mare si se simte, spre marea mea incantare, ca justitia romana inca mai misca, inca mai respira."

Inca o fraza dragutza, imbietoare, dar ma tem ca neadevarata. Intr-adevar, DNA-ul a inregistrat progrese, dar dupa cum poti observa din recentele scandaluri cu Chiuariu & Co, este inca un cuib de vipere si un important instrument de santaj si control politic.
Faptul ca un om ca Morar, vertical si impartial (presupuneri nedemonstrate totusi) lucreaza acolo nu schimba cu nimic ecuatiile problemei. "Smecherii" isi fac inca nestingheriti treaba.
Eu inca astept "rechinii". Probabil o sa-i astept toata viata, pentru ca n-o sa vina niciodata.
Pana atunci, rectificand in nume propriu, as putea spune ca justitia romana e in moarte clinica :)

6:46 p.m.  
Blogger Woland said...

tocmai asta ziceam. ca nu a umplut puscariile, dar niciun om rezonabil nu se putea astepta sa o faca. asta e principalul repros care i se adreseaza, dar este nefondat,zic eu. Au fost, insa, unele succese. Gabi Bivolaru, Sechelariu, Mischie sunt exemple. Nu chiar cei mai mari pesti, dar tot e mai bine decat nimic.

Ca persoana relativ implicata in fenomenul justitiei din Romania, insist sa te contrazic. In ciuda mizeriilor pe care le face Chiuariu, oamenii care fac justitie au devenit mult mai self-aware decat erau acum cativa ani. Raspund mult mai greu la presiuni, se supun mult mai greu sau deloc. Din punctul asta de vedere, justitia romana urmeaza un trend ascendent si sunt convins ca in urmatorii ani acest lucru va fi din ce in ce mai vizibil pentru toata lumea.

Si, ca tot veni vorba de examenul ala, nu e chiar atat de dificil pentru un student bine pregatit. Doar ca majoritatea celor care aleg o cariera in magistratura sunt cei refuzati de firmele mari de avocatura sau cei care orgasmeaza cu gandul la leafa pe care le-o da statul cat timp sunt auditori la INM.

9:59 p.m.  
Blogger autoarbiter said...

pai si ce, asta e rau? badea e mai cult decat oricare din voi [chiar si decat mine!]

11:48 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Sechelariu e in parnaie si nu stiu eu?

"Ca persoana relativ implicata in fenomenul justitiei din Romania, insist sa te contrazic"

Daca esti student la Drept asta inseamna ca esti persoana implicata in justitie? :)
In legatura cu ce ai zis, stai linistit ca nu a devenit nimeni mai self-aware. Asta e un fel de imbarbatare cu care adormi tu noaptea. Stai linistit, justitia e masiv controlata politic si nu vad asta schimbandu-se prea curand!

Apropo, ti-a citit Badea articolul in direct si reactiile au fost ... cum sa zic eu ... nu prea incurajatoare.
Zambeste, esti faimos =))

11:58 p.m.  
Blogger Woland said...

Badea probabil inca nu a aflat ca textele astea sunt protejate de legea drepturilor de autor.

Sunt student la Drept, dar mai si lucrez in domeniu. In fine, nu caut sa conving pe nimeni de nimic, e doar o parere fata de care lumea a capatat un reflex de a fi sceptica. Din pacate.

@crown - daca si Badea a ajuns un monument de cultura, stil si educatie in tara asta, chiar ca e un moment bun sa emigrez.

12:04 a.m.  
Blogger Imperialistu' said...

A facut Badea misto la emisiunea sa de doua parale de pe Felix 1/2/3? Un motiv in plus sa ii dau dreptate colegului Woland.

Maestre Badea, te lasa Felix sa dai din gura atunci cand e ceva despre DNA? Adevarul e ca ai facut dovada unui curaj nemaipomenit: atacarea DNA-ului care ii ancheteaza afacerile marelui politician Dan Voiculescu. Sa nu uit, caraghiosule: te mai iei de cum arata Traian Ungureanu? Sau ai trecut de etapa aia?

12:40 a.m.  
Anonymous Anonim said...

e foarte gege Morar asta ! :)))))))

10:19 a.m.  
Anonymous Anonim said...

http://www.qmagazine.ro/modules/articles/articles_display.php?a=243

1:09 a.m.  
Anonymous Anonim said...

http://fluture dot blogs dot com/fluture/2007/09/explozie.html

6:49 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home