vineri, martie 20, 2009

Revolta maselor

Caracteristica momentului este ca sufletul mediocru, stiindu-se astfel, are cutezanta de a afirma drepturile mediocritatii si le impune pretutindeni. Dupa cum se spune in America de Nord, a fi diferit inseamna a fi indecent. Masa nimiceste tot ceea ce nu este dupa chipul si asemanarea sa, tot ceea ce este deosebit, excelent, individual, calificat si de elita. Cine nu este ca toata lumea, cine nu gandeste ca toata lumea risca sa fie eliminat. Si este cat se poate de limpede ca acest "toata lumea" nu mai inseamna "toata lumea". "Toata lumea" insemna de obicei unitatea complexa a masei si a minoritatilor disidente, specializate. Acum "toata lumea" inseamna numai masa.



- José Ortega y Gasset - Revolta maselor

6 Comments:

Blogger Geo Atreides said...

*geo citeste postuo... se uita in sidebar... vede I support pitzipoanca.org... incepe sa rada in hohote*
G.

5:35 a.m.  
Blogger Woland said...

this is where i usually come kicking and screaming: "you're a moron!"

but i won't.

pentru ca, unu la mana, ai presupus in mod arbitrar ca eu achiesez la punctul de vedere al lui Ortega y Gasset, desi n-am facut o atare afirmatie. doi la mana, faptul ca sustin condamnarea (prin batjocorire publica) a superficialitatii si a comportamentului de turma, in niciun caz nu contrazice teza lui Ortega y Gasset, ba dimpotriva. sau tu credeai ca site-ul ala e un catalog cu femei pe care vrem sa le futem? trei la mana, sunt obosit si un pic mahmur, asa ca vreau sa te sictiresc cu preludiu.

6:24 p.m.  
Anonymous Anonim said...

si eu presupun ca ii impartasesti punctul de vedere. de ce ai posta ceva daca nu? :)))

daca zic ca pitzipoanca.org e destul de de cacat si are cititori in majoritate la fel (nu toti, zic) o sa ma faci moron si pe mine?

in rest, se pare ca e adevarat. numai ca uneori, culmea, si de multe ori in mod tragic, masa tinde sa sustina si intelectuali perfizi in pofida oamenilor mai putin straluciti, care nu apartin elitei. oricum ai lua-o masa de obicei inghite tot si e destul de incapabila sa argumenteze. ea doar inghite ideologii.

9:55 p.m.  
Anonymous Anonim said...

woland, condamanare a superficilitatii si a comportamentului de turma se intampla pe gigel.org, acum 4 ani. Pitzipoanca.org si cocalari.com sunt niste produse odioase ale societatii contemporane, lololol. Sunt saituri de uitat in oglinda si de ras. Daca te uiti din afara unghiului de incidenta al oglinzii, ai sa vezi ca nu e nimic de ras. Creatorii siteurilor(si aici daca se poate, as dori sa dedic o melodie, SCdA - Copia nu are valoare), cei care comenteaza si cei care-i sustin sunt mult mai rau decat cei ce sunt comentati. Macar majoritatea alora sunt sinceri cu propria persoana. I know you don't approve, but trust me on this.

11:01 p.m.  
Blogger Cyrilla said...

incep sa ma intreb daca mai e vreo diferenta intre un membru al turmei si un individ in modul :)) cred ca in clipa de fata, toti sunt nesiguri cu privire la propria persoana si nu e decat o diferenta de reactii. spre exemplu, a se vedea turma ca un magar incapatanat si individul ca personajul care vrea sa faca magarul sa ii care lucrurile: cu putina nesimtire si o subtila tendinta violenta, magarul se misca. Prin putin inteleg enervant de mult, desigur :)) Dar pana la urma ce sens are sa te consumi atat din cauza unui patruped...

3:53 p.m.  
Blogger Woland said...

...pai totusi tre' sa-ti care cineva catrafusele...

4:00 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home