joi, august 24, 2006

Rosia Montana

N-am gasit nici o poza cu afisul de la FanFest-ul de anul asta, care se desfasoara maine, asa ca o sa ma rezum la cuvinte.

De ce FanFest? Ce vrea FanFest? vrea sa salveze Rosia Montana? De cine? Putinii locuitori din zona, saraci lipiti, de-abia asteapta banii si casele noi promise ca sa se mute de-acolo. Mediul inconjurator? S-au facut altele mai rele si mai putin profitabile pentru partile implicate. FanFest nu vrea sa salveze nimic? Atunci de ce deghizam concerte adunatoare de bani si vanzatoare de mici, bere si voie buna in manifeste sociale? De ce facem dintr-un spectacol ca oricare altul o chemare la o batalie a nimanui doar ca sa fim rebeli? Problema de la Rosia Montana se poate rezolva in doi timp si trei miscari - referendum. Local sau national. Omul mai direct sau mai putin direct interesat isi da cu parerea. Fara jumatati de masura, fara organizatii obscure care mananca o paine pe spinarea indeciziei sau indolentei oamenilor, fara spectacole de doi bani in urma carora raman tone de gunoaie exact in mediul care se cere imperios salvat. De ce nu se face asta? Pentru ca romanul nu se dezminte - nu se hotaraste nici hais, nici cea pana nu se lamureste. E obsedat. Daca cineva vrea sa-l fure? Daca cineva castiga mai mult decat el? Daca cineva fura mai mult decat el? Ce face capra vecinului? Eternele intrebari care domnesc in spatiul nostru infinit ondulatoriu.

M-am plictisit de initiativele rebele ale nimanui. A fost StufStock. Sa salvam Vama Veche. A fost inutil, in Vama inca se construieste, inca sunt betoane, inca sunt goniti rockeri. Ce rost mai are el? Deja nu mai e un manifest, e o masinarie de produs bani. Lumea vine, bea bere, mananca mici, fumeaza iarba, face consumatie. Se cheltuie. banii astia se duc undeva. Nu la Vama Veche, ci in niste buzunare. La fel e peste tot, FanFest, StufStock, spuneti-i cum vreti. Naivitatea tinerilor iubitori de patrie, natura si bere e exploatata de scheme de marketing. De ce? Pentru ca se poate. Nu dau doi bani pe misionarismul asta ieftin, tip "hai sa ne adunam si sa salvam planeta", nu pentru ca as fi un adept al pasivitatii, ci pentru ca aceste asa-zise intruniri nobile ale oamenilor carora le pasa nu sunt nimic altceva decat balciuri organizate la care se strang bani din care unii se ingrasa, altii se imbata si toti o duc la fel de rau ca si inainte din punct de vedere ecologic.

Dar asta e doar ce cred eu. Poate nu e asa, poate militantele nefutute de la Rosia Montana pun in miscare un angrenaj urias care va salva universul de la poluarea absoluta. Poate militantii drogati sau beti morti din Vama vor alunga betoanele si vor lasa loc scoicilor si nisipului. Poate au facut-o deja si nu vad eu. Poate vom avea o noua generatie de parlamentari, hipioti pletosi iubitori de spatii verzi. Oricum ar fi, primul pas ar fi ca rebelii fara cauza sa nu mai stinga tigarile pe jos, sub bocanci, la concertele astea. Macar atat, ca sa nu ne cacam la masa la care mancam.

7 Comments:

Blogger Woland said...

Eu tot cred ca actiunile de genul asta sunt intreprinse de tineri naivi, desi bine intentionati, de pe urma carora se imbogatesc, insa, niste borfasi care n-au nimic ecologist in ei. Singura chestie verde la care tin aia e dolarul, copiii se agita sa stranga gunoaiele, iar ei fac colecta. Actiunea in sine nu e rea, dar ma oftica faptul ca unii sunt cu munca si sentimentul, iar altii cu profitul de pe urma lor. La fel ca si aia care se dau bolnavi si fac teledoane ca sa-si ia masina de spalat.

1:13 p.m.  
Blogger Woland said...

Si mai citeste o data al doilea paragraf ;)

1:14 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Oricum am da-o .. tot noi avem de pierdut:) E aiurea sa n-ai de unde alege, nu? Evident.. dupa ce faci alegeri de cacat din 4 in 4 ani.

11:49 a.m.  
Blogger Woland said...

heh...stai sa vezi ce-o sa fie la urmatoarele. circ, nu alta!

9:52 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Intr-o societate de consum absolut orice intitativa apare cu conditia ca pentru ce se ofera sa se primeasca ceva in schimb.In cazul pe care tu il sesizezi aici scopul este sa atragi atentia asupra situatiei, lucru imposibil fara o oarecare investitie financiara.Nimeni nu face asta din marinimie sufleteasca.Ma intereseaza mult prea putin ca se imogatesc unii din mici si bere atata vreme cat isi ating scopul:lumea este informata asupra situatiei.Si legi un eveniment cat de cat cultural cu un manifest social ca sa atragi oamenii acolo, sa vada una alta, sa constientizeze.Cea mai buna metoda de a atrage ignorantul acolo e sa ii oferi the allmighty distractie si o sa vina.Mi se pare ca simplifici foarte tare problema reducand-o la unii care se imbogatesc si la unii fraieriti.Iar ironia nu se poate folosi ca argument, decat sa dea culoare unei idei subrede.

2:02 p.m.  
Blogger Woland said...

cei cu stufstockul au zis la fel. hai sa atragem atentia. au facut-o atat de bine incat acum se construieste mai abitir ca pana acum. au recunoscut chestia asta, au recunoscut ca a fost o greseala. totusi, exercitiul financiar continua. ei flexeaza din muschi, noi din portofele. nu ti se pare un pic aberant ca, desi exista un precedent, unii inca folosesc aceleasi metode ca sa "atraga atentia"?

11:11 p.m.  
Anonymous Anonim said...

am auzit ca exista si uraniu si plutoniu in zacamintele de aur. daca e edevarat, Valea Ariesului va fi urmatorul Cernobil.Doamne ajuta.

9:57 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home