luni, octombrie 30, 2006

Muzica si politically correctness

De ce nu mai asculta nimeni muzica clasica in ziua de azi in Romania? Nu ma refer neaparat la batraneii nostalgici, aia "mai baga" un Mozart la picup in asteptarea pensiei. Ma refer la tineri, la 15-16-24-25 de ani. De la Iron Maiden la Nicolae Guta, se asculta orice in afara de Beethoven, Liszt sau Wagner. Citindu-l pe Allan Bloom si recitind cateva pasaje din Platon si Nietzsche, tind sa fiu de acord cu primul - tinerii nu mai asculta muzica clasica pentru ca aceasta a fost candva un apanaj al unei societati in care exista decalajul claselor sociale, or in ziua de azi se militeaza pentru un egalitarism stramb si o uniformizare a maselor prin cultura pop.

Nu numai ca nu se mai face azi o muzica pentru suflet, care sa necesite un anumit cadru pentru a fi receptata si inteleasa, care sa nu fiinteze in mod trivial pretutindeni, ci doar in anumite spatii si asa mai departe, dar nu se mai face nici o astfel de literatura sau film. Totul este comercial, cele 7 arte au fost transformate in cele 7 industrii si nimanui nu ii mai pasa de elitismul din spatele unui film, al unei opere muzicale sau al unei carti. Important este sa fie produse in masa astfel ca un numar cat mai mare de oameni sa aiba acces la ele, implicit contra cost. De ce am amintit de politically correctness? Pentru ca astazi nu esti bine vazut, mai ales in societatea academica de peste Ocean, daca sustii existenta unei paturi sociale de elite. Nu esti bine vazut daca afirmi ca fiecare om trebuie sa aiba acces la anumite manifestari culturale potrivit cu educatia sa, cu background-ul sau familial sau cu aspiratiile si perspectivele sale. Fiecare trebuie sa aiba acces la aceleasi lucruri, dupa cum raspicat pretind acei guru ai echitatii si egalitatii din Occident si pentru ca, inca de la Dumnezeu citire, oamenii nu sunt egali decat in fata legii si a Judecatii (sau poate nici acolo), evident ca e contraproductiv sa incurajam o cultura a elitelor, pe care nu si-ar putea-o apropria decat un numar redus de indivizi. Asa ca mai bine facem o cultura sau, pardon, un cult al mediocritatii. De ce? Ca sa nu vindem 100 de cd-uri ci 10 milioane.

Generalizarea culturii mediocre, ieftine n-are, la urma-urmei, nimic de-a face nici cu un gen muzical, nici cu un gen literar. Nu esti cu nimic mai destept ca asculti Metallica in loc de Vali Vijelie sau ca citesti Dostoievski in loc sa citesti...hmm...Ioana Bradea? Ideea e ca fara sa ne dam seama ne raliem la gusturile majoritatii pentru ca ne lipsesc alternativele. Pentru fiecare cd cu muzica buna sunt imprimate 100 de gunoaie, pentru fiecare carte de calitate sunt tiparite 1000 de porcarii. Pe nesimtite imprumutam preferintele celorlalti, preferinte care la randul lor sunt dictate de facilitatea accesului, de mass-media, de hype, de trend si de alte cuvinte din astea dubioase. In caz ca va intrebati, nu, nu ascult numai muzica clasica (din pacate am prea rar dispozitia necesara) si nu citesc numai mari clasici. Constat, insa, cu tristete ca accesul la cultura superioara e ingradit prin preturi prohibitive, prin lipsa de promovare, prin descurajarea constanta a valorilor in favoarea non-valorilor populare (sau populiste?). Iar consecintele nu se vad acum in Sala Palatului la Miss Piranda unde pe jos e un covor de coji de seminte iar pe scena se produc cadane de 13-14 ani, ci se vor vedea peste 10-15 ani cand o sa fim un popor de salahori needucati si neinstruiti, care vor coase adidasi in sweatshop-uri timp de 16 ore pe zi pentru cateva fise.

Si, ba, da-ti-o-n gura ma-sii de treaba, n-o fi Eminescu cel mai mare poet roman, da' nici Uzzi si Tataee nu sunt.

8 Comments:

Blogger Radul said...

Ipoteza ta cu privire la tineri nu mi se pare totalmente corecta. Defapt nu mi se pare corecta deloc. Nu cred ca tanarul se gandeste la elitismul trecut atunci cand prefera sa asculte ... Tiesto si nu Bach. Nu, e mult mai simplu de atat: Tiesto e cool, hype, trendy, flendy, se vine. Bach nu. It's all about being cool(incostient).

1:44 a.m.  
Blogger RudeGirl said...

Constat, insa, cu tristete ca accesul la cultura superioara e ingradit prin preturi prohibitive
Tin sa te contrazic, cel putin legat de muzica... un CD cu muzica clasica este mult mai ieftin decat unul cu Britney Spears sau chiar cu muzica romaneasca. Tocmai pentru ca nu exista cerere. Nu pot sa uit cand am auzit de la un tip care tocmai iesise dintr-un magazin de muzica: "N-ai ce sa cumperi, sunt scumpe toate, in afara de alea cu muzica proasta... Beethoven si aia, cum le zice" : )
La fel si cu volumele clasicilor sau marilor filosofi: un Liiceanu, Patapievici sau Nietzsche mai subtirel [ca volum] costa tot atat cat un Ioana Bradea. La fel cu piesele de teatru, biletele la cinemateca si asa mai departe. Pretul e dat de cantitate, nu de calitate.
Ce zici tu nu e nou, chestia asta a inceput cu rock`n`roll-ul si jazz-ul, care iata, azi sunt considerate genuri destinate unor oarecare "elite" intelectuale. Cultura de masa a aparut odata cu progresul. Si s-a pornit de la ideea de profit, nu de la cea de uniformizare sau egalitate intre clasele sociale.
Political correctness-ul e un concept pur teoretic si tine mai mult de legi decat de realitate, sunt sigura ca stii.
Iar, per total, nu tine nici doar de profit, nici doar de uniformizare. Tine si de faptul ca traim in secolul vitezei si, dat fiind ca ritmul e atat de alert si totul a progresat/regresat, oamenii [chiar si elitele, care exista si azi] nu mai gasesc dispozitia necesara pentru muzica clasica, de exemplu. De ce crezi ca tu nu o mai gasesti? Se cauta facilul si evadarea din cotidian, e firesc, e o compensare.
@Radu: de acord, dar el incerca sa priveasca la radacina problemei, si radacina nu e cool-ul.

12:19 p.m.  
Anonymous Anonim said...

"Nu cred ca tanarul se gandeste la elitismul trecut atunci cand prefera sa asculte ... Tiesto si nu Bach. "
Nu, probabil ca nu la asta se gandeste.Dar relevant nu-i aici la ce se gandeste tanarul cand pune mana pe CD-ul cu Guta, pentru ca oricum majoritatea tinerilor(si nu numai) sunt prosti si nu sunt capabili de a avea opinii personale care sa treaca mai sus de culoarea preferata, relevanta e sursa de la care tineretul a preluat ideea cum ca Tiesto ar fi cool.E vorba despre ceea ce li se ofera maselor, nu despre ceea ce aleg ele.Pentru ca, in cea mai mare parte, oamenii traiesc doar cu iluzia unei alegeri(si chiar si atunci cand devin constienti de asta, se multumesc sa se complaca mai deprate ), si se ghideaza dupa niste repere plasate dinadins in drumul lor pentru ca mai apoi sa persiste in convingerea ca ei le-au creeat independent de vreo influenta externa.Alegerea a fost facuta de mult, de altii, din "fabrica" de cultura pop care sta sub semnul political correctness-ului de care era vorba in post.
Poate ca nu insasi "fabrica" e influentata prea mult de political correctness, ma indoiesc ca Tiesto ca persoana are vreun interes pentru echitate.De fapt, vobim aici de un cumul de factori , pe de o parte dorinta de profit, profit care se obtine cel mai bine prin translatia culturii din sfera elitelor in cea a maselor , iar pe de alta parte, political correctness-ul care e promovat intens direct sau indirect, si care ne ameninta din ce in ce mai serios cu o uniformizare sinistra a societatii moderne.

5:53 p.m.  
Anonymous Anonim said...

radu....nu-s de acord.asculti ce-ti place.daca si atunci cand esti singur asculti tot tiesto, atunci n-ai ascultat destula muzica la viata ta sau pur si simplu chiar iti place tiesto.oamenii pot trai si fara sa gaseasca formatia care le-ar fi putut placea la nebunie.dar oamenii simt nevoia de apartenenta la grup.
si normal ca tanarul nu se gandeste la elitismul trecut atunci cand prefera sa asculte tiesto.el nu se gandeste la nimic.

6:07 p.m.  
Blogger Woland said...

nu stiu cat costa un CD cu britney Spears, n-am cumparat. Dar pot sa-ti spun ca pe Ioana Bradea am dat 100 si ceva de mii, pe Borges am dat vreo 300. Deci e o diferenta.

9:51 p.m.  
Blogger Woland said...

daca nu te mira, esti sclavul unor preconceptii si generalizari cel putin dubioase.

10:03 p.m.  
Blogger nrrrd said...

din postul asta deduc ca, pe langa faptul ca vorbesti de lucruri de care nu ai prea mult habar, si tu esti un sclav. al unor preconceptii si generalizari dubioase adica.

pornesti de la niste premize cretine si le intinzi fara prea mult succes, de unde stii ca nu mai asculta nimeni (sub 40 de ani cel putin) muzica "clasica"? cum adica nu se mai face "muzica pt suflet etc"?

daca tot iti place sa te scalzi in subiecte trendy cum e political correctness-ul, cum ramane cu influenta media? ca pana la urma, spre deosebire de tiesto, bach si beethoven au avut 200 de ani care sa-i filtreze dintre destui alti compozitori. ca, totusi, masele alea lower-class si pe vremea aia isi ascultau diversi lautari in carciumile unde se imbatau pulbere, numai ca ei n-aveau mp3, cd, mtv si alte acronime care sa ne permita si noua sa stim care era top20 "in the slums".

ma bucur ca te-am regasit, ma plictiseam la ora asta. gandeste mai mult, face bine la rinichi.

8:08 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Sincer mie nu/mi place muzica clasica. N-o dispretuiesc.Pur si simplu nu o inteleg. Si ceea ce urasc cel mai mult e atunci cand vezi oameni care pretind ca o inteleg si nu fac altceva decat sa para niste snobi. Binenteles ca mai sant si oameni sinceri ca tine(asa cred ca esti) si care nu mai merg la opera pentru ca se tem sa dea de unii care nu fac altceva decat sa ii deranjeze pe altii cum am mai patit si io.

12:43 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home