luni, iulie 13, 2009

Studentie, studentie

Evenimentul zilei publica un articol interesant despre asteptarile absolventilor de facultati din Romania apropo de job-urile si salariile pe care si le doresc in viitor. Evident, ca urmare a faptului ca au absolvit facultatile respective. Studiul are in vedere absolventi de Politehnica si ASE, ingineri si economisti, dar cred ca rezultatele sunt relevante si pentru alte domenii sau, cel putin, si pentru Drept (pe baza celor auzite de la colegi de-a lungul ultimului an de facultate). Ei bine, absolventii din Romania viseaza la salarii de nici mai mult, nici mai putin decat 9-12.000 de euro pe luna. Adica pana la 144.000 de euro pe an.

Studiul insusi afirma ca asteptarile tinerilor romani sunt modeste fata de asteptarile acelorasi absolventi din alte state de mai la Vest. Deasemenea, se mai spune si ca astfel de salarii sunt rezonabile pentru domeniile respective, specialisti in economie sau inginerie fiind la mare cautare peste tot in lume.

Mai, baieti! Voi ati luat-o razna? V-ati tampit la cap definitiv? In primul rand ca, pentru un salariu de genul asta, tre' sa stii carte, nene, nu sa iesi din facultate neted pe creier, la fel de tembel cum ai intrat. Sigur ca, pe de-o parte, nu e vina studentilor ca profesorii sunt senili, sistemul e invechit si rupt de realitate, se invata dupa aceleasi manuale dupa care au invatat si parintii nostri prin facultati si dotarile tehnice sunt la pamant. Dar, pe de alta parte, studentul roman a ridicat frecatul mentei la rang de arta. Numeri pe degete studentii de la orice facultate cu prezenta integrala la cursuri si seminarii, studentii care aduna zeci de nopti nedormite invatand carte, studentii cu abonamente la biblioteca si asa mai departe. In schimb, numeri cu miile studenti care nici nu stiu bine la ce facultate sunt, care au tocat banii parintilor prin baruri 3-4 ani si care n-au dormit noaptea nu de grija vreunui examen, ci de grija bucilor animatoarelor din cluburile din regie.

In al doilea rand, poate e cumva normal ca un absolvent de Sorbona sau Oxford sa viseze la 40.o00 de euro pe luna pentru ca alea sunt facultati, ba, baieti, acolo se face scoala, se invata carte, sunt profesori exigenti care dau greutate unei diplome cu antetul respectiv. Pe-acolo nu-s ciubucarii si frecangii din facultatile noastre, care te trec la orice examen daca plicul e suficient de gros, chit ca tu, in anul 4, inca mai crezi ca una din formele vinovatiei cunoscute de legea penala romana este complicitatea. Facultatile romanesti n-au niciun prestigiu, nu se bucura de nicio recunoastere internationala, nu produc individualitati de marca sau laureati de Nobel si, in general, nu fac altceva decat sa fure de la studenti cu ambele maini si sa le dea pula in schimb.

In al treilea rand, salariile astea se mai coreleaza si ele cu nivelul de trai din tara respectiva. 12.000 de euro o fi un cacat la Londra, pentru ca acolo o sticla de apa plata de juma' de kil e vreo 4 euro, dar in Romania 12.000 de euro sunt bani multi, in conditiile in care chiria la un apartament e pe sfert fata de Paris sau tarile Scandinave. Tre' sa fii de-a dreptul tampit sa nu te uiti putin in jur inainte sa formulezi astfel de pretentii. Romania e o tara in care singura activitate care le ocupa oamenilor mai mult timp decat furatul este mancatul de cacat. In orice caz nu munca. De-aici, doua consecinte. Unu - nimeni n-are nevoie de voi, ca atare nimeni n-o sa va plateasca nici macar 1.000 de euro pe luna, darmite 12.000. Doi - economia romaneasca si mediul de afaceri de-aici n-ar putea niciodata sa sustina astfel de salarii pentru simplul fapt ca, oricat de multa carte ai stii, esti un rahat cu ochi si diploma in care nimeni n-are incredere si de pe urma caruia nimeni nu castiga atat de multi bani incat sa-si permita sa-ti bage pe card un astfel de salariu.

De unde dracu' 12.000 de euro pe luna pentru un putoi de 23 de ani care n-a muncit o zi in viata lui pana la varsta asta. La Drept, cel putin, nu cred sa fi fost in fiecare an 50 de oameni din 500 cu adeverinte de practica luate pe bune de undeva din mediul privat (firme de consultanta sau cabinete de avocatura). Restul fie aveau prieteni sau rude care le dadeau o adeverinta in timp ce ei stateau cu burta in sus la soare, fie se duceau sa plimbe hartii si sa faca cafele prin instante cu sprijinul diverselor mizerii de asociatii studentesti. Pentru ca, nu-i asa, acolo nici nu tre' sa fii prea destept pentru ca, pana la urma, nici nu-ti da nimeni vreun ban. De unde atatia bani pentru o panarama care a tocat banii babacilor pe haine, cluburi si coafor in ultimii 3-4 ani. Nu cred ca am vazut vreodata mai mult de 20 de studenti la un loc prin jurul ASE-ului, dar cafenelele din Romana sunt mereu pline de studente dornice de aventura.

Dar, mai ales, cum sa fii atat de rupt de realitate incat sa iesi pe interval cu astfel de sume in Anul Domnului 2009. Din toamna pana vara toate terasele sunt pline din zori si pana in noapte, toate mall-urile si cinematografele si cluburile colcaie de studenti. In fiecare an universitatile din Bucuresti produc mii de cretini incompetenti, care stiu pe de rost meniurile din 10 carciumi diferite, dar habar n-au ce materii au studiat in anul dinainte. Mii de tineri absolventi cu 5 pe linie, care-au trecut prin facultati ca gastele prin apa si care acum stau c-o mana pe diploma si cu ailalta in cur intrebandu-se incotro s-o apuce. Si astia se asteapta sa le plateasca cineva 12.000 de euro pe luna? In Romania?!

Bai, absolventilor, mare lucru ar fi sa va gasiti un job, indiferent de salariu, pentru ca la intrebarea fatala a angajatoruli "Ce stii sa faci?", 90% dintre voi nu prea ar putea decat sa ridice din umeri zambind imbecil. Si daca reusiti sa va gasiti un job, mare minune ar fi sa dati de un sef care nu se caca pe el invocand criza ca sa va plateasca un salariu de mizerie, ci va incalta si pe voi cu vreo mie de euro ca sa aveti de chirie la garsoniera si de un cico la mec sambata seara. Pentru ca unora le place cartea, altora le place checul, cativa au o pasiune pentru furtul de curent si inca si mai putini reusesc sa imbine utilul cu placutul si sa le faca pe toate. Probabil astia din urma sunt singurii care ar merita astfel de salarii, dar nici macar ei nu indraznesc sa spere. Restul, sa ieie pula!

33 Comments:

Anonymous Anonim said...

ma faci sa ma simt vinovata, Sorbona + stare pasiva. da na', are alte cauze...

2:14 a.m.  
Blogger Cârtiţoiu` said...

Atâta de bine accentuezi ceea ce îmi stă şi mie pe limbă de cele mai multe ori.
Pe de altă parte, eu citisem reversul la un moment dat...care iar nu mi se părea normal.

7:51 a.m.  
Blogger Singur Eu said...

Cine mortii ma-sii a zis ca vrea 12 mui de euro?!? Fac pariu ca au fost cacatii aia cu ochi de la ASE, care au frecat pula pe partea economica 3 ani de zile si care acum se-ntreaba cum sa faca rost de un MBA pe spaga...
In alta ordine de idei, eu, ca patron, as plati (pe criza economica) unui proaspat absolvent 12.000 de euro, in stilu' Penescu. Adica pe proiect. (Penescu i-a cerut antrenorului Ionut Badea titlul de campion si i-a zis ca-i da un milion de euro. Pentru altceva decat locul intai, urma sa-i dea doar 50 de mii.) Daca proaspatul absolvent, incarcat de cunostinte si experienta din timpu' la facultate, nu reuseste proiectul pana la sfarsitul lunii, inseamna ca a lustruit pula pe banii firmei si... nu primeste nimic.
Eventual 100 de euro, sa aiba bani de-un pulover mai mitzos, o cutie de carton decenta si un meniu heapimil.

8:53 a.m.  
Blogger Woland said...

absolventii de politehnica, tati. ei considera ca aptitudinile dobandite in facultate fac 12 mii pe luna. eu nu sunt de aceeasi parere. probabil ca nici putinii oameni care fac angajari.

cat despre plata pe proiect, in principiu sunt de acord cu tine, dar sunt nuante. sunt anumite domenii (inclusiv al nostru) in care nu tu alegi proiectul, ci proiectul te alege pe tine. si, ca atare, nu tu alegi termen de finalizare sau conditii, ci trebuie sa te incadrezi in ce ti se da.

1:43 p.m.  
Blogger Singur Eu said...

Asta am zis si eu. Proiectul e dat de sef, iar tu, in calitate de subordonat, faci ce si cat poti. Si esti platit in conscinta.
Acestea fiind spuse, nu te bagi la tombola de pe blogul meu? E usor si e cu premii. Ce poa' sa fie mai deosebit?

2:40 p.m.  
Anonymous aprozarnet said...

pai daca iei bun si adevarat un articol din ziar

5:46 p.m.  
Anonymous aprozarnet said...

*de bun si adevarat

5:47 p.m.  
Blogger Woland said...

articolul din ziar citeaza un studiu realizat de nu stiu ce moloz institutie europeana pe studenti din mai multe state membre ale UE. nu-i vorba ca sursa nu e de incredere, cum ziceam, nu-s cifre pe care sa nu le fi auzit. ma surprinde doar ca sunt atat de multi tineri complet rupti de realitate.

7:18 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Woland,dar tu cat esti de tanar ?

12:19 a.m.  
Blogger Silvia said...

12.000 E pe lună???? oho. păi la banii ăştia ce să mai o ard aiurea prin Doha??? mai bine îmi scot la lumină adeverinţa de inginer diplomat :P
btw domnule proaspăt avocat licenţiat poate vă scot la un cico înainte să plec din ţară. evident în calitate de amici, şi evident dacă asta vă face plăcere ;)

12:40 a.m.  
Blogger Woland said...

@anonim
merg pe 23

@Silvia
mi-ar face mare placere. te sun.

9:49 a.m.  
Blogger Ciobi said...

Se pare ca studentii au dezvoltat un feeling, adica ei au luat in calcul cei 4 ai de facultate, cheltuielile aferente celor 4 ani si au iesit la pretul de 12000 de euro pe luna (maxim) pentru a-si recupera investitia. Acum , nu spun, dar vreau sa zic, copiii astia sunt bolnavi? Cand un salariu intre 1000 si 2000 de lei pe luna e cu sarut mana si multumesc lu' 'mnezeu,in Romania, pentru un proaspat licentiat, de unde scot ei cifrele astea? Sa ne spuna si noua, sa mergem si noi sa depunem cv-uri!

10:05 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Eu castig 12000 de coco pe luna...si am inceput acum 5 ani cu un anunt intr-un ziar.

Deci se poate.

10:30 a.m.  
Anonymous Mircea Popescu said...

N-ar strica asa niste salarii in 5 cifre pentru tinerii absolventi, ar mai scoate curvele din foame cat de cat.

Sa vezi atunci sedinte de shopping si tuguiat din buze.

10:50 a.m.  
Anonymous melcu' rosu said...

mai baieti, e vorba despre salariul anual, nu lunar:
http://www.manager-magazin.de/koepfe/karriere/0,2828,627423-3,00.html
tz tz tz... :))

11:07 a.m.  
Anonymous Anonim said...

era 12.000 de euro PE AN.
Prostanii aia au scris "pe luna". Ideea era de 12.000 pe an.
Adica vreo mie pe luna...
(EvZ sucks!)

11:27 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Mesaj pentru anonimul de mai sus care castiga "12000 de coco pe luna": tu esti un smecher, noi restul suntem niste papagali.
Esti tare coae!! LOL

11:31 a.m.  
Anonymous Anonim said...

m-a amuzat si pe mine articolul, desi si eu cred ca era o greseala de redactare. :) din experienta, la studii de acest fel conteaza destul de mult felul intrebarilor. pe de alta parte, nu mi se pare o problema ca tinerii au aspiratii inalte (oare?? :D), ci ca nu exista o parte de analiza legata de efortul lor in realizarea acestora :)
@anonim care castiga 12000 coco pe luna - sunt curioasa daca ai castigat similar in primii ani... anyway, can I marry u? :P :))

11:32 a.m.  
Anonymous Anonim said...

Baby, eu lucrez pe salariu plus bonus pe proiect. Am bagat la bani in firma si trebuie sa-mi iau procent din ei. Stii ce face patronul? Ma lalaie cu banii. "Da,da,da ti-i dau" de luni intregi. Pula.Asa ca nici sistemul asta nu e bun pentru ca multi patroni din Romania sunt hoti si n-au cuvant. Case closed.

12:09 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Ba prietene eu tocmai am terminat anul asta facultate. Studiile astea "Realizate de institute germane blabla" sunt niste mizerii penale fara nici o legatura cu realitatea.

Ma uit la colegii mei cu care am terminat si nu numai...si toti lucreaza pe aproximativ 20 de milioane...si sunt multumiti. Deci aberatii cu 12.000 euro pe luna exista numai in studiile imbecile si fara legatura cu realitatea pe care le scot cate unii din spatele biroului.

E jenant si penibil sa discutam asemenea aberatii...ca asa a zis nu stiu cine... Sa fim seriosi. Ganditiva ca e interesul "institutului german" sa minta in halul asta ca romanii asteapta mii de euro salariu...ca firmele sa se retraga din romania si sa mearga in alte parti unde vezi doamne oamenii s-ar multumi si cu 2 3 mii.

Presa romaneasca e o presa de cea mai joasa speta.

Un articol pe tema asta gasiti si aici:
http://www.complextm.blogspot.com/2009/07/sa-ne-dam-cu-tesla-n-c.html

12:13 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@anonim: deci una peste alta, de fapt nu-s 12000 de coco salariu :)
@ celalalt anonim: "ganditi-va"... dar cred ca a fost din viteza :)

12:26 p.m.  
Blogger krossfire said...

Am scris deja vreo 3 articole pe tema asta, ultimul fiind asta (scuze de link) :http://www.krossfire.ro/e-bine-sa-incepi-devreme/

Deci, ce sa spun ? Ma bucur ca nu sunt singurul care isi considera colegii de generatie imbecili in marea lor majoritate.

2:12 p.m.  
Blogger Cristean said...

normal ca cer mult, asa i-au invatat parintii, ca nu-i prost cine cere. e si asta o tactica sa nu se observe impostura de dedesupt.

2:18 p.m.  
Blogger frostbite bug said...

@aia care au observat ca e 12000 pe an. ajungem la 1000 EUR/luna. 1000!!! adica 4000 si ceva de ron. ba copii, voi pe ce lume traiti? de ce sa il angajez eu pe unu' care face bilute cu mucii la interviu in loc sa debiteze ceva concret si care la final imi cere 1000 euro? si de ce sa il angajez pe atat si pe ala destept, care stie ceva teorie si a avut 10 pe linie, cand pana la urma juma' de an sau mai mult trebuie sa il invat? de-asta vin toti retardatii la interviu si-mi spun ca ei fara 2500 RON nici nu se dau jos din pat. ca citesc in ciao articole din astea. articole care le spun ca da, e in regula sa ceri 1000 de euro.

5:19 p.m.  
Anonymous Anonim said...

1.In primul rand e greseala in articol. Era vorba pe AN nu pe luna.

2.citez din textul tau ”...restul sa ieie pula”.

Este ”ia” nu ”ieie”. Toti semidoctii au inceput sa dea sfaturi. Mai mergi pe la scoala prietene

7:49 a.m.  
Anonymous Shirina said...

:))) Hai sa avem simtul umorului, ce ziceti?

11:52 a.m.  
Anonymous Anonim said...

invata sa citesti


Absolvenţii nu se sfiesc să-şi
dorească un salariu brut mare pentru România, dar destul de mic faţă de visele „salariale” pe care le au absolvenţii universităţilor din afară. Astfel, un inginer visează la un salariu brut de peste 12.000 de euro pe an, iar un economist – la puţin peste 9.000 de euro pe an.

2:08 p.m.  
Blogger Singur Eu said...

Din ciclul ,,e scump pentru cine se duce", va anunt, stimati ascultatori, ca NU E PROST ALA CARE CERE. E PROST ALA CARE DA.

7:15 p.m.  
Blogger Woland said...

@ultimii 2 anonimi

cum ar veni, luati pula in stil L'Oreal. pentru ca meritati.

9:12 p.m.  
Anonymous Alter Ego Blog said...

Unii oameni chiar nu stiu ce vor...

1:15 p.m.  
Blogger I said...

Da, 12k nici la entry level la consultanta in vest nu iei. Poli, am un amic transferat de la Poli...la Poli in sesiune e, citez, 'vacanta'...si chiar daca ar fi pe bune, stiu mult dar nu stiu sa faca nimic...cei de la Spiru iau 12k/luna poate;)

12:53 p.m.  
Anonymous Anonim said...

bun articol :) am shi eu o intrebare !! nu vrie sa facem schimb de bannere:-?? sau de linkuri !!

contact yahoo id : mandeea_deejay ! plzz

11:57 p.m.  
Blogger Unknown said...

1. E vorba de 10.000-12.000 euro pe an.
2. Atata vreme cat institutiile publice si multe firme sunt pline de oameni fara pregatire dar cu pile/relatii pe la 40-50 de ani si care castiga peste 3000 ron pe luna...da mi se pare de bun simt sa ceara si cei fara experienta la fel de mult. Macar astia sunt dispusi sa munceasca.
3.

11:46 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home