luni, august 24, 2009

Asa a vrut Dumnezeu...


Sunt credincios, intr-o anumita masura, dar nu-s practicant. Daca ne intalnim vreodata la biserica, o sa fie de Pasti si, mai degraba decat sa ma vezi cantand in genunchi pe undeva, e foarte posibil ca eu sa fiu ala care se misca stangaci cu lumanarea si iti da foc la par. S-a mai intamplat.

Imi place Dumnezeu asa, ca idee, e interesant sa urmaresti conceptul in context istoric si, in ultimii ani, a fost subiect pentru multe carti si filme dragute. Nu-mi place Biserica asa, ca institutie, pentru ca e manipulativa, corupta, ipocrita si iresponsabila. Si mai ales pe ultima chestie vreau sa insist. Religia, in general, si Crestinismul, in special, fac apologia iresponsabilitatii, pe care o ridica la rang de virtute. Niciun om nu e responsabil pentru niciunul din cacaturile pe care le face pentru ca, pana la urma, at the end of the day, omul e o oaie a Celui de sus si tot ce se intampla nu se intampla pentru ca omul e cretin, ci pentru ca asa a vrut Dumnezeu. Teoria asta e regula in Romania.

Accidentul de la Scanteia. Un sofer cretin angajat de niste patroni imbecili si iresponsabili s-a gandit sa numere banii incasati in ziua respectiva pe trecerea la nivel cu calea ferata. Culmea ghinionului, atunci tocmai trecea un tren, pe care bravul sofer l-a ignorat, preocupat fiind de teancul de bancnote din poala sa, astfel ca idiotul a condamnat pe loc la moarte vreo 14 oameni nevinovati. Mame, tati, copii, frati, cat cretinul isi numara banii, astia au ajuns sa arate cam cum ar arata o shaorma daca lipia ar fi de tabla. Evident, dupa mari cercetari efectuate de cei mai adevarati militieni din tara, cei moldoveni, s-a constatat ca mortul e de vina, adica soferul. Asa ca televiziunile, cu mic cu mare, au purces la inmormantarea mortului vinovat, unde au luat pulsul situatiei. Intrebate fiind ce parere au despre faptul ca mortul cretin si iresponsabil a mai luat cu el pe lumea ailalta vreo duzina de nevinovati, rudele mortului s-au aratat cel putin socate de faptul ca cineva le invinovateste lor copilul. Cum sa fie, doamna, vina lui? Asa a vrut Dumnezeu...

Mai apare pe la televizor un popa extrem si poate excesiv de prea fericit, Teodosie zis Spagoveanul. Omul lua spaga ca sa ajute tineri sa devina preoti. Dupa care a fost la televizor unde incerca sa explice ca oamenii care dau bani la popa, nu dau bani omului, ci bisericii. Ca a mai luat si el, ca orice popa, la niste pomelnice, da' nici nu s-a uitat cat era in plic ca oricum nu era pentru el, era pentru biserica. Lumea asa trebuie sa inteleaga, sa mearga si sa dea la popa, da' sa nu se supere ca popa are super Seria 7 cu numar gen B 69 RAI pentru ca asa ar vrea si Dumnezeu sa stea lucrurile. Procurorii, insa, n-au prea fost de acord pentru ca, desi popa cica banii aia ar trebui sa se considere dati bisericii, totusi ei nu se regaseau in niciun act, ci apareau direct in garajul ridicol de sfintitului si nesimtit de preafericitului parinte. Asa ca l-au chemat pe Teodosie sa dea cu subsemnatul. La iesire, popa era inconjurat de niste indivizi dubiosi, negriciosi, cu cefe late, bratari de aur, tatuaje si tricouri polo cu gulerele ridicate, care i-au luat la imbranceli si suturi pe reporterii prezenti. Exact genul de golani pe care te-ai astepta sa-i vezi intr-un reportaj cu titlul "reuniunea pe tema crizei economice a oamenilor de afaceri din Caracal". Fiind intrebat, ulterior, cine erau gorilele respective, Teodosie a replicat cu o sinceritate dezarmanta: "erau niste credinciosi...erau chiar avocati".

In Romania oamenii au invatat sa se supuna orbeste celor de sus in schimbul absolvirii de orice fel de raspundere. Daca pleci capul, daca faci ciocul mic, daca faci ce zice popa, nu ce face el, atunci esti fericitul castigator al dreptului ca, atunci cand faci un cacat macabru de pe urma caruia multi oameni au de suferit, tu sa poti sa spui ca nu e vina ta si ca asa a vrut Dumnezeu. Nu s-a pomenit pana acum ca Dumnezeu sa faca puscarie sau sa plateasca despagubiri, deci e ok. Asta e tara in care traim. Tara care ar fi putut sa dea multi laureati ai premiului Nobel, care ar fi putut sa fie civilizata si bogata, curata si eleganta, cu oameni educati si autostrazi suspendate, cu universitati renumite, spitale moderne, tara in care tot Occidentul si-ar fi dorit sa se mute.

Doar ca Dumnezeu n-a vrut asa, deci ce pula calului rost mai are sa ne straduim noi?

17 Comments:

Blogger Singur Eu said...

Ou, mai Gad, deatz dă fanchi şhit!
Ou, mai Gad, dei child Chenii!!
Ou, mai Gad, asa a vrut Dumnezeu!!!

Vezi, totusi, sa nu te puna Dracu'...
Iu beastărrdz!!!

11:14 a.m.  
Blogger Amber said...

Rowan Atkinson in Hell (HD)
http://www.youtube.com/watch?v=9UbqZ_oN5do

and

George Carlin - Religion is bullshit.
http://www.youtube.com/watch?v=MeSSwKffj9o

5:09 p.m.  
Anonymous afedies said...

...ok, si atunci unde-i dumnezeul tau la faza asta? sau e doar asa, o idee abstracta, o entitate distanta care nu se implica in cacaturi ca accidente de masina, popi care fraieresc lumea si reporteri care umbla cu microfoanele cind dupa popi corupti, cind dupa pupatori de moaste.
m-ar interesa raspunsul tau, ca-mi pari inteligent. te si citesc de-o vreme.
(stiu ca e de prost gust sa discuti despre religie, dar tu ai ales subiectul)

8:57 p.m.  
Blogger Woland said...

asta e o discutie infinita. da-mi add pe mess daca chiar ai chef.

10:48 p.m.  
Anonymous aprozarnet said...

credinta n-are treaba cu religia.


dc
il vezi pe Dumnezeu (ideea de Dumnezeu...pt ca putem doar sa ne imaginam in complexitate ce si cum, nefiind ceva separat si in acelasi timp fiind totul, chiar si nimicul neexistand in afara "lui"/ideii...si neexistand nici nimic in afara de fapt..)

...prin prisma religiei, cred ca ii oferi prea mare importanta si putere...de a decide(pt tine)

devine.."dc nu e ca raligia...nu e deloc"

cauta si "sapa" liber mai adanc, si mai alternativ si mai divers...si sa-mi spui apoi dc ideea
"daca iubire nu e, nimic nu e" ,
este adevarata la propriu/fizic?

ps: in legatura cu institutia bisericii sunt total de acord cu tine.
acum insa, sa nu adancim si mai mult confuzia pe care aceasta a instaurat-o in lume si in mintile oamenilor...facandu-i pe oameni sa raspunda la niste reflexe doar...si nu cu stiinta adevarata despre sine si lume

lasandu-ne pierduti in fumul facut de "nenorociri" nu facem niciun de fapt niciun bine
pierzand din vizor...e doar o spirala in jos, iar impulsu asta e, da; e tot insa din cauza de necunostinta..si duce tot la control

parerea mea:) stiu doar din proprie experienta...si am cucuie multe:)

5:05 a.m.  
Anonymous lolita said...

Ti-am descoperit de curand blogul, imi place cum gandesti si imi place stilul pe care l-ai ales pentru a-ti exprima ideile, direct, uneori sarcastic, iti reflecta personalitatea. Felicitari, ai mai castigat o cititoare!

8:58 p.m.  
Blogger Woland said...

da' de unde stii tu ca imi reflecta personalitatea?

10:21 p.m.  
Anonymous lolita said...

Nu e asa? Daca nu iti reflecta personalitatea inseamna ca "te-am citit" eu gresit.

11:16 p.m.  
Blogger Woland said...

astea-s texte de agatat. poate imi reflecta personalitatea, uneori. alteori, sunt doar cacaturi.

11:21 p.m.  
Anonymous lolita said...

Poate. Doar ca eu am vazut aceeasi persoana si in realiatate, si in spatele textelor. Si nu cred ca ai vrut sa pari altcineva prin ceea ce ai scris. Pentru ca daca asta ai vrut, nu prea ti-a iesit. Si daca sunt texte de agatat, ai avut noroc? Oricum, au fost o lectura placuta.

11:38 p.m.  
Blogger Woland said...

nu m-ai inteles, textele tale sunt de agatat, nu ale mele.

8:56 a.m.  
Anonymous You'll never walk alone.... said...

1. Tu si Lolita ati mutat aici o discutie ca pe mess - faceti si voi schimb de id-uri ca oamenii si vedeti ce 'sare':D

2. La Romanik asta cu asa a vrut Dumnezeu e cea mai buna: nici nu iti bati capul sa cauti vinovati, nici nu blamezi oameni care au gresit...la noi institutiile iertarii si acordarii inca unei sanse sunt capitale, sunt de esenta poporului roman

3. Noi suntem 90% crestini, ceva de genul asta scrie in statistici...doar n-am face noi ceva rau sau gresit nu?...normal ca Dumnezeu ne impinge intr-acolo

4. Cu Biserica e asa: oricat ar fi popii de blamati daca te casatoresti, faci un copil sau crapi trebuie sa dai si pe acolo. Asa ca daca ai tragere de inima si vrei sa te duci duminica la slujba poti sa te duci pentru tine, nu pentru popa si oricum nu trebuie sa-i dai nimic. Iar la nunta, botez sau inmormantare oricum o sa te cheleasca de bani(nu are cum sa te cheleasca de bani la inmormantarea ta bineinteles:D) pentru ca aici intervine alt principiu romanesc: esti la mana lui asa ca trebuie sa ii faci pe plac.

6:14 p.m.  
Anonymous lolita said...

Nici tu nu m-ai inteles. Ti-am facut un compliment si atat. Ceea ce am spus, e pentru ca te cunosc. Nu e nevoie sa te agat. Poate ca m-ai agatat tu deja. Si daca asta as fi urmarit, nu o faceam asa.

9:03 p.m.  
Blogger Woland said...

what the fuck, woman? cine esti?

iulica: stima maxima. you'll never walk alone!

9:11 p.m.  
Anonymous lolita said...

Nu conteaza cine sunt.

9:59 p.m.  
Blogger Woland said...

aaaa, pai nu ne plac misterele si vrajelile astea. prezinta-te frumos, regulamentar, spune-ne cu ce-ti putem fi de folos, astea.

7:35 a.m.  
Blogger Suntcalm? said...

Noţiunea de Dumnezeu e similară cu un Moş Crăciun mai agresiv. Dacă Moşul nu-ţi aduce daruri atunci când nu eşti cuminte, Dumnezeu poate chiar să te şi omoare, aşa că ai grijă.

Pe măsură ce creştem, aflăm că Moşul este ba tati, ba vecinul, ba vreun cine-ştie-ce necunoscut în timpul muncii. Da, e haios Moşul, dar... doar o vreme. La fel şi cu Dumnezeul acesta şi nevoia generală de limitare a omului. Dacă nu ai chef să-ncerci a-nţelege ceva, paseaz-o dumnezeului. Dacă nu ştii pe cine să dai vina, Dumnezeu este la-ndemână. Este o scuză perfectă pentru omul simplu şi slab ce nu doreşte a-şi depăşi nivelul, dar partea nasoală e atunci când ăştia limitaţi sunt mulţi şi mai au şi drept de vot.

Mi-am dat şi io cu părerea despre Dumnezei aici. Ia-o ca pe o completare, nu ca pe o reclam[ ascunsă.

Toate cele bune.

5:00 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home