marți, august 29, 2006

About pushing your luck

Hai sa vorbim despre noroc. E misto sa ai noroc. Mai copiezi la un examen si nu esti prins. Mai bagi o bila in plus la biliard. Mai gasesti 10 mii pe strada. Nasol e atunci cand ti se pare ca ai prea mult noroc. Incepi sa cauti moduri in care sa-l consumi si unde nimeresti? La cazinou.

Am descoperit cazinoul prin clasa a 12-a. De-abia implinisem 18 ani si, datorita unor povesti ale lui Robert Turcescu, am mers sa vad cum e. Imbracat frumos, fara nici un ban in buzunar, dar cu multa curiozitate, am dat buletinul la intrare, m-am lasat fotografiat si am intrat. Era ceva incredibil. Se invarteau multi bani, femei frumoase, mancare si bautura gratis, ceva senzational. Am aruncat si primii bani la masa de ruleta. 500 de mii, care nici macar nu erau ai mei. Am pierdut. Cum se astepta toata lumea, de la inventatorii jocurilor de noroc de ieri la managerii de cazinouri de azi si de maine, am venit si a doua oara. Ca sa recuperez paguba. Am mai castigat, am mai pierdut, era frumos.

Imi luam portii extra de adrenalina atunci cand jucam ultimele sute de mii din buzunar si castigam. Mergeam cate 3-4 si ne ajutam, ne "reparam" unul pe altul. De-a lungul timpului, unele profituri s-au concretizat in perechi de adidasi, tricouri sau telefoane. Alte profituri au reintrat in buzunarele largi ale cazinoului. Pierderile au consacrat vorbe vech si pline de miez in vocabularul ruletistilor - cand castigai, erai stihie (a naturii), cand pierdeai erai stafie, ca nu prea mai aratai a om dupa ce intrai "la ruleta" cu cateva alocatii plus banii de buzunar pe cateva saptamani si ieseai fara sa mai ai bani macar de o guma de mestecat sau de un drum cu taxiul pana acasa.

Sunt cateva luni bune de cand n-am mai intrat intr-un cazinou. Am reusit sa mai pun bani deoparte de-atunci. Nu regret nici un leu din banii tocati acolo pentru ca a fost distractiv - eram cu prietenii mei, beam, mancam si ne distram. un calcul simplu ne arata ca nici nu prea ieseam in pierdere pentru ca de multe ori pierdeam un milion, dar mancam si beam de vreo doua. Si tot asa. Probabil ca a fost, insa, o experienta importanta mersul asta la ruleta, pentru ca am invatat multe. Primul lucru care imi vine in minte e acela ca doar prostii cred in noroc si ca trebuie sa-ti faci norocul cu mana ta - e mai sigur asa. Al doilea ar fi faptul ca, pe lumea asta, nimeni nu vrea sa-ti dea, toti vor sa-ti ia. Si al treilea acela ca infrangerile sunt mai usor de suportat alaturi de prieteni.

Chiar daca e un pic rasuflat sa vorbesc pe un ton moralizator, cred ca experienta jocurilor de noroc e genul de experienta despre care vorbesti la modul "am facut-o eu, nu e nevoie s-o mai faci si tu". Mai bine nu, chiar daca sunt si lucruri bune acolo. "Roulette and blackjack, builders of Paradise" - that's just bullshit!

5 Comments:

Anonymous Anonim said...

Heh, bine ca n-ai nimerit in vreun cazinou prin Las Vegas:) aici e remediabil.. inca.

3:57 p.m.  
Anonymous Anonim said...

hah. eu trec prin aceeasi faza prin care ai trecut tu. cam de 2 ori pe saptamana ma vezi la lizeanu la seven sau la mall la city casino. aici unde stau eu e o adeavarata epidemie, 80% din oamenii din segmentul de varsta 15 - 20 de ani merg regulat la ruleta. tragic.

10:18 p.m.  
Blogger Woland said...

hehe. ruletele alea electronice sunt de cacat ca sunt manarite cu magneti. eu mergeam in cazinourile misto, cu crupieri si alea-alea. sunt inregistrat in toate din bucuresti :D

11:58 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Chiar vorbeam de curand cu Cosmin si spuneam cat de tricky sunt cazinourile. Ajunsesem la concluzia ca sunt facute ca in 80 la suta din cazuri sa pierzi sigur. Restul de 20 sa se considere 100% si de aici sa ai 20 % sanse sa castigi. Si tot asa.

ps. Sursele sunt relevante.:)

A, da si m-a pufnit rasul gandindu-ma cum ai intrat la patru ace prima oara. Trebuie sa fi fost o adevarat aventura. Cati ani aveai?

7:07 p.m.  
Blogger Woland said...

peste 18, evident. ca altfel nu ma primeau. sa stii ca sansele sa castigi sunt rezonabile, matematic vorbind. doar ca uneori intervine maiestria crupierului care te baga in faliment.

8:31 p.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home