joi, mai 22, 2008

Pofte

Fiecare dintre noi, de cand i s-a spus ca o viata are, si-o gaura-n cur, a descoperit in fabulosul “carpe diem!” mai mult decat un slogan prafuit al latinei de clasa a 8-a si a inceput sa-si doreasca diverse chestii. Undeva intre “Totul despre Sex” si “Absolut totul despre sex”, revigorati de emanciparea unor generatii dupa 50 de ani de purtat chiloti tetra si maiou pe sub camasa jilava de transpiratie, romanii au inceput sa pofteasca. Mai intai au inlocuit Cico si Brifcor cu Coca-Cola, apoi braseria si simigeria cu Mc Donald’s-ul atotcelulitic, apoi Alimentara cu CarrefourCoraAuchan, Dacia 1310 cu Porsche Cayenne si, de ce nu, guma Turbo si ciocolata Romanita cu pastilele Orbit cu gel de curatat gingia si ciocolata Milka cu crema de lapte de vaca mov. Angela Similea i-a lasat scena lui Vali Vijelie, iar macaralele rade azi in soarele care bate deasupra ansamblurilor rezidentiale.

Romania s-a umflat de pofta, de nevoie si de aer occidental si a reusit, in 20 de ani, sa imbine luxul si opulenta pretins occidentale cu basina mioritica. Scarpinatul in cur n-a disparut din lista de activitati curente ale romanului, doar ca acum se savarseste cu degete masate cu crema Nivea pe care se odihnesc inele Bvlgari. Ragaiala e in continuare omniprezenta, doar ca nu mai are iz de salam de soia si nechezol, ci de Prosciutto di Parma si Lavazza. Romanii nu mai fac sex anal, de exemplu, pentru ca li se refuza anticonceptionalele si avorturile, ci pentru ca asa face orice om civilizat, cu inclinatii hedoniste.

Luandu-si hedonismul in serios, romanul l-a transformat in egoism si neam-prostie. Tot ce face, face pentru binele lui propriu, eventual pentru placerea proprie, si-l doare direct la basca de cel de langa el. Romanul de rand e ruda saraca a americanului mancator de hamburgeri, dar o arde tot la Hard Rock Cafe. E ruda saraca a japonezului minutios si harnic, dar consuma la fel de multa pornografie dubioasa. E ruda saraca a elvetianului bancher purtator de Rolex, dar si Citezin e o marca buna, nu-i asa?

Si ce daca toti se plang ca sunt saraci din masinile lor germane? Si ce daca sunt o groaza de oameni care au 2-3 masini, dar inca stau cu chirie? Si ce daca valorile si prioritatile sunt total anapoda? Toata Romania e acum mai sincera. Oamenii te privesc in ochi atunci cand te fura, fac sex dezinhibat oriunde si oricand si nu se jeneaza sa vorbeasca despre asta, dau muie, fut cur, beau bere, se distreaza.

Am cunoscut un tip foarte tare zilele trecute. German sadea, lucreaza la o multinationala de resurse umane in Bucuresti. Concluziile lui? Romanii sunt oameni prea furiosi, au mai multe masini germane decat nemtii, sunt nejustificat de aroganti si doar vreo 1-2% din absolventii de drept au ce cauta intr-o firma internationala. Stau si ma-ntreb daca ma incearca de-adevaratelea o scarba din ce in ce mai mare fata de tara asta, sau e doar din cauza sesiunii.

11 Comments:

Blogger oceania said...

culmea, toti romanii cu care vorbesc (si nu sunt putini) sunt revoltati si scarbiti de starea de lucruri din tara. daca e asa, daca toti suntem in stare sa depistam ca lucrurile nu merg bine, de ce oare un suntem in stare sa si reparam ceea ce ni se pare ca merge prost? ceva merge prost din cauza noastra a tuturor, in fond si la urma urmei.

10:58 a.m.  
Anonymous Anonim said...

cred ca din cauza ta merge prost oceania

1:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Multi romani se simt jigniti de faptul ca Romania este o tara din lumea a 3-a . Ba chiar incearca sa sustina ca nu este . Dar atunci de unde atatea similitudini cu India ??? Indieni fac nunti de milioane de $ si apoi platesc toata viata rate pentru ele iar romanii in afara de nunti fastuase , isi cumpara si boliduri nemtesti sau isi construiesc somptuoase palate şi mausoleuri cand de fapt nu prea au dupa ce sa bea apa . E cool sa mananci doar somon fume si branza brie , sa mergi de minim 2 ori/an pe Riviera franceza , sa spargi in fiecare weekend in club minim 1000 $ , sa te imbraci doar de la case de moda exclusiviste si sa te lauzi cu asta . E musai sa stie tot universul cat de "bazat" esti . De fapt un astfel de om e intotdeauna gol pe dinauntru si extrem de nefericit (si mai ales taran) .

3:26 p.m.  
Blogger tromeu said...

@sisi: indieniI

@woland: nu e de vina sesiunea, stii bine asta; e de vina constiinta, care pe zi ce trece, devine tot mai acuta, mai nerabdatoare sa-ti vorbeasca, sa-ti dea ghionturi.. wake up, little man, run forest, run!

Poti sa o ignori si sa pretinzi ca totul e roz sau poti sa o infrunti, sa deschizii ochii larg si sa te intrebi ce e de facut!


Spor la spasme ;-)

3:40 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Reclama de la ciocolata cu rom este elocventa in acest sens.....cat despre drept,intr-adevar este rusinos faptul ca poate fi admis si poate absolvi aproape oricine.Dar pana la urma la angajari se vad performerii si sunt respinsi "prostii cu diploma."

5:28 p.m.  
Blogger Woland said...

mda, bine, nu ma plangeam eu in vreun fel de faza cu dreptul. slava Domnului, lucrez in Magic Circle. problema mea e ca nu vreau sa plec. sau, cel putin, nu acum si in niciun caz nu definitiv. aiurea e ca lucrurile pe-aici par sa mearga din rau in mai rau si ma intreb cat o sa mai suport...

8:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

@oceania, romanii cu care vorbesti ori nu sunt reprezentativi pentru intreg poporul roman, ori poate nu sunt chiar asa de sinceri.
Ia vezi, nu cumav, printre ei, sunt si persoane care au DSLR de 2000 EUR dar nu au bani sa se duca in weekend la munte ?

12:43 p.m.  
Blogger Jules said...

Stii care e marele pacat al romanilor? Sunt retardat de eurocentrici. Vest-europenii si nord-americanii sunt la fel, dar macar lor le convine, doar propriile valori le proslavesc. Romanii au fost redusi la o prostime care-si da cu stanga-n dreapta intre latino-balcano-hedonist si o vina luata voluntar asupra lor demna de Inchizitia Catolica autoimpusa. Pai cum sa nu te ia de fraier tot vesticul la catai contradictia in mentalitate?

3:05 p.m.  
Anonymous Anonim said...

Cam sumbra viziunea...Poate e doar sesiunea de vina. Acuma serios, nu cred ca se putea evita etapa asta, la cat de "latin" e neamul romanesc si la cat de repede a dat de bani. Nu mi se pare totusi ca lucrurile merg chiar spre rau. Da, romanul trebuie sa invete ca nu e singur pe pamant, asta este foarte adevarat insa totodata romanul nu e nici pe departe atat de hedonist si de consumerist ca altii. Faptul ca are bani de bere si o bea e ok atata timp cat intelege sa nu deranjeze pe altul cand face asta.

Cat despre cei cu scarba fata de tara in care traiesc (nu ma refer la tine woland, stiu ei care sunt)...cat de trist poate fi sa traiesti in felul asta? Esti dezamagit de viata pe care o ai si totusi nu faci nimic in privinta asta. Adica posibilitatea de a pleca exista si este foarte reala, de ce ai prefera sa traiesti in locul asta gretos si sa te plangi in fiecare zi de trafic si de nervi? Meseria asta de Reclamagiu Profesionist - e destul de raspandita, fisa de post incluzand obligativitatea de a folosi excesiv cuvinte ca "Romanica" sau "afara". Cei mai multi sunt de fapt niste hedonisti cu standarde mai inalte (aici nu castiga destul cat considera ei ca ar fi nevoie pentru a fi hedonist adevarat).

2:14 a.m.  
Anonymous Anonim said...

In loc sa ne rezolvam problemele de mentalitati in Romania..noi ne uitam la "vecini" peste gard si asteptam sa ne pice din cer TOATE..

12:40 a.m.  
Blogger Sunaina said...

marry me :D

12:16 a.m.  

Trimiteți un comentariu

<< Home