miercuri, august 29, 2007

Ce mai citim

Shopping spree earlier today. Poftesc la o luna septembrie in care sa-mi permit sa mai si citesc, altceva decat chestii profesionale. Asa ca m-am pregatit temeinic inca de azi si mi-am luat cateva carticele...

Kahlil Gibran, de care n-am mai citit nimic pana acum,


Mrs. Dalloway, pe care am citit-o acum ceva timp in romana si am tot cautat o varianta decenta in engleza,


o carte de la care am asteptari mari si sper sincer sa nu fiu dezamagit si

Salman Rushdie cu un roman care a primit in 1993 premiul Booker of Bookers, adica a fost aleasa cea mai buna carte care a primit premiul Booker in ultimii 25 de ani.

Sa speram acum ca o sa am intr-adevar si timpul necesar pentru toate.

Fotbal

De obicei nu prea scriu despre asa ceva pentru ca nu ma pasioneaza suficient de tare, dar aseara a fost altceva. M-am uitat la meciul lui Dinamo cu Lazio si chiar am tinut cu ai nostri, am sperat sa castige. La pauza chiar speram. Dupa pauza, insa, s-a vazut ca sunt romani. S-a vazut atitudinea de cacat, mentalitatea de pierzator, lasitatea, lipsa acuta de coaie si spaima ca, o data in viata, chiar ar putea face performanta.

Parca vad titlurile, "Dinamo a vrut, dar nu a putut" sau "Aseara, Lazio si-a dorit mai mult victoria". Aceleasi clisee jurnalistice obosite inventate sa scuze impotenta a 11 barbati care, de altfel, apar prin toate ziarele si revistele drept mari oameni, mari caractere, plini de bani, de masini si de femei, barbati adevarati, cu tupeu, cu curaj, poate nu inzestrati cu cine stie ce talent fotbalistic, dar cu bunavointa si cu pofta de a-si face un nume acolo unde chiar conteaza. Nicidecum. Atitudinea e tipic romaneasca, ne facem un mic avantaj si apoi ne dam cu stangul in dreptul fiind prea ocupati sa ne rugam la bunul Dumnezeu sa nu ne-o ia aia inainte decat sa muncim in continuare ca sa pastram si, eventual, sa imbunatatim ce am realizat. E un comportament tampit care tradeaza o natie de oameni frustrati si complexati, un popor impotent, incapabil de profesionalism, de intransigenta, de ambitie sau orgoliu.

Suntem un popor care nu are fibra necesara pentru performanta, un popor nascut si crescut intr-un miros ranced de compromis, de autosuficienta, de mediocritate. Suntem o natie de oameni care nu au pretentii de la ei insisi, care nu au nici cea mai vaga urma de disciplina interioara si care nu au dispozitia psihica sa munceasca, dar sa munceasca in adevaratul sens al cuvantului, sa moara cu ele de gat, pentru nimic in lume.

Partea proasta e ca atitudinea asta este la fel de vizibila si in afara terenului de fotbal. Doar ca, in viata de zi cu zi, nu suscita la fel de mult interes ori emotie.

luni, august 27, 2007

Budapesta - Poze










Budapesta I

Am intrat pe usa apartamentului acum vreo 20 de minute. Mi-am aruncat bagajele pe pat si m-am apucat sa descarc pozele de pe aparat. Budapesta a fost misto, a fost misto rau de tot, mult mai misto decat ma asteptam, speram sau ma lasau sa cred amicii mei anti-maghiari. Am stat in apartamentul unei prietene, foarte aproape de cele mai interesante chestii de vazut sau de facut din oras, in cartierul evreiesc, pe o straduta intre sinagoga si sediul PWC (like, LOL). 5 minute de mers pe jos de Vaci u. pentru cumparaturi, 5 minute de mers pe jos de Deak Ter pentru luat autobuzul spre castelul Buda, 5 minute de mers pe jos de cel mai dragut restaurant pe care l-am vazut in ultima vreme (decorat in stil art deco, fete de masa rosii dintr-un fel de plus, mancare foarte buna si o muzica geniala - Spinoza se numeste, e aproape de intersectia Dob u. cu Sip u. pentru cine ajunge pe-acolo).

Drumul pana acolo a fost, dupa toate asteptarile, infect pana la granita, minunat dupa aceea. In Romanica miroase a prost, a lene si a cacat pe peste tot pe unde te duci. Drumurile sunt naspa, oamenii sunt naspa, atmosfera suge. In momentul in care ai trecut granita oamenii incep sa-ti zambeasca, sa-ti ureze drum bun, iar drumul incepe sa fie realmente drum (de la Szeged se intra pe o autostrada neteda ca in palma, de pe care te mai dai jos abia la Budapesta). In magazine toata lumea incearca sa te ajute si iti multumeste pentru fiecare cacat pe care il cumperi, indiferent ca el costa 1-2 Euro sau cateva sute. Si nu, maghiarii chiar nu au nicio problema cu romanii, poate doar cu romanii nesimtiti. Paranteza: n-am mai iesit din tara de cand am intrat la facultate, adica de vreo 2 ani, asa ca poate de-aia par atat de entuziasmat; receptez anumite chestii altfel decat o faceam acum 3-4 ani in Paris, Viena sau Praga si cred ca am un termen de comparatie ceva mai clar definit (adica Romania in raport de Occident) - asta pentru cei care se mira ca am fost atat de impresionat de o tara care, in ultima instanta, nu e CHIAR atat de mult inaintea noastra...poate doar ca mentalitate.

Oricum, tot ce-a fost in Ungaria a fost super. Am observat uimit ca pe o strada sunt mai multe librarii decat carciumi, ca majoritatea oamenilor (inclusiv politistii) vorbesc o limba straina (fie ea engleza sau germana), ca totul este deosebit de curat, serviciile cel putin satisfacatoare (si asta in niste taverne relativ dubioase), ca mancarea e foarte misto, ca s-a umplut si la ei de japonezi cu 100 de aparate foto legate de gat, ca femeile lor nu sunt din cale-afara de frumoase, dar sunt dornice si au tate mari, ca barbatii lor sunt cam betivi, ca au Subway si Burger King, dar nu au (sau nu am vazut eu) Starbuck's, ca preturile sunt rezonabile, adica la fel de mari ca aici, dar raportate la salarii semnificativ mai mari decat ale noastre, ca saracia asa-zis instalata dupa aderarea lor la UE e un mit si ca le merge foarte bine, ca sunt politicosi si civilizati si respectuosi peste tot, dar mai ales in trafic si o gramada de alte chestii de care momentan nu imi mai amintesc.

Expeditia inapoi spre tara a fost picanta, dar despre asta o sa scriu mai incolo. Tot mai incolo revin cu poze si detalii. Pana atunci, totusi, e bine inapoi acasa.

vineri, august 17, 2007

Romania - Land of the Brave, Land of the Free


Eterna si fascinanta Romanie. Din ciclul "Tara mea cu rauri multe si cu frunze si cu flori, ai in tine-o populatie de mai multi locuitori", am onoarea si placerea sa va prezint o mostra de rebeliune, inteligenta, inspiratie si viziune abisala social-politica. Ce-mi zice unul:

"Prin atitudinea si mentalitatea mea, eu reprezint un manifest impotriva unei societati abjecte care ne impune constrangeri aberante, valori superficiale, principii lipsite de substanta. Motiv pentru care, port pantaloni rupti in fund!"

Pentru el si pentru altii ca el, mars la cacat.

Random Acts of Glam

Budapesta



Duminica plec la Budapesta pentru vreo saptamana. Ultima data cand am fost n-am avut timp decat pentru a brief shopping spree pe Vaci u., iar penultima data n-am fost decat la cina pe Dunare intr-un vas de croaziera. De data asta se anunta muzee, plimbari, pranzuri, cafele, cine, sprituri, sex anal cu unguroaice perverse and other manly delights. O sa revin cu poze si toate cele.

joi, august 09, 2007

Top

Cine credeti ca e cel mai tare-n pula din Sud-Estul Europei? Libertatea va raspunde: Florin Prunea. Despre fostul portar al nationalei Romaniei se zice ca ar prinde Pro TV-ul cu pula lui enorma de 30 de centimetri, dimensiune pe care au marturisit-o nu doar foste iubite cu centimetru in gura, ci si fosti colegi de vestiar cu centimetru...umm, well, in alte parti. Urmatorul clasat, aproape cel mai tare-n pula din Sud-Estul Europei, este nimeni altul decat ilustrul "daca nu eu atunci macar pula mea sa fie celebra" Fizz (24 de centimetri dupa ultima operatie), urmat la doar un centimetru de cel mai om bun din Sud-Estul Europei, Stefan Ba(shi)nica Jr. Urmatorii clasati sunt neinteresanti si mahniti, in persoana lui Florin Piersic Jr., care, desi nu sparge seminte la fel de misto ca tac-su, se pare ca sparge alte lucruri cu mai mult spor, si Tudor Chirila, care, iata, contrazice teoria mea cum ca melodiile Vamii Vechi sunt atat de nasoale pentru ca vocalul o are mica.

Sunt foarte curios cate adolescente au castigat bani buni de pe urma acestui articol pentru ca au pariat ca Fizz are pula mai bengoasa decat Tudor Chirila. Dar si mai curios sunt cui mama dracu' foloseste un astfel de clasament. Poate doar mie, am de ce sa rad zilele astea.

P.S. Fetelor, va rog sa scuzati referirile obscene la organul sexual masculin, dar pana si eu mai injur din cand in cand si, in plus, se potriveau ocaziei.